/ Istock
Швейцарският президент Ален Берсе беше частично обвинен в парламентарно разследване, което заключи, че изтичането на чувствителна информация от неговия кабинет е повлияло на правителствените решения по време на пандемията, предаде АФП.

Проучването беше обявено през януари миналата година на фона на подозренията за значително изтичане на поверителна информация от швейцарското министерство на здравеопазването по време на бушуващата пандемия Covid-19.

Аферата, наречена от швейцарските медии "Coronaleaks" и "Bersetgate", се въртеше около това колко е знаел министърът на здравеопазването Берсе - който в момента е ротационен председател на страната за една година и беше лицето на правителствената реакция на Covid - и какво е било влиянието на изтичането на информация върху правителствените решения.

Разследването започна, след като се появиха съобщения, че в разгара на пандемията бившият шеф на комуникациите на Берсе системно е изнасял информация на Ringier, една от най-големите медийни къщи в Швейцария, за поверителните планове на правителството за мерки за борба с вируса, включително за ваксините и повторното отваряне на предприятията.

В заключенията си парламентарните комисии за контрол, които проведоха разследването, заявиха, че са потвърдили изтичането на голямо количество класифицирана информация за реакцията на правителството на Covid-19, която се е появила в различни медии.

Около 200 статии, публикувани от 24 различни медии, са съдържали информация, основана на тези "недискретности", заявиха разследващите на пресконференция.

Според разследващите тези изтичания на информация са "довели до загуба на доверие във Федералния съвет (правителството) и са имали конкретни последици за начина, по който той взема решенията си".

Разследването потвърди, че шефът на "Рингер" е получил информация, посочена като "поверителна", от бившия началник на кабинета на Берсе, въпреки че не откри доказателства, че конкретната информация се е появила в печата.

Берсе, който в края на годината трябва да напусне както президентството, така и правителството, е бил "наясно с редовните контакти между началника на кабинета си и ръководителя на Ringier", установиха разследващите.

Те обаче твърдят, че няма доказателства, че Берсе е бил наясно с конкретното съдържание, което е било обменяно, или че са били извършени "недискретности".

Като се има предвид големият брой изтичания на информация от неговото министерство, следователите междувременно изразиха съмнение, че "той не е предприел конкретни мерки", за да стигне до дъното на случващото се.
БГНЕС