Обилни дъждове и наводнения на Балканите, Сърбия обяви извънредно положение
Обилни дъждове и наводнения на Балканите, Сърбия обяви извънредно положение / снимки: БГНЕС

Обилни дъждове валят на Балканите. Редица страни са мобилизирани заради бедствието. Извънредна ситуация е обявена на територията на Сърбия поради наводнения, съобщава Интерфакс.

Петима души загинаха, а 100 000 домакинства останаха без ток в Сърбия, съобщава БГНЕС. Евакуирани са над 700 души.

"Това е истинска катастрофа", каза сръбският премиер Александър Вучич. Той обяви, че Сърбия поиска помощ от Русия, ЕК и Словения заради бедствието.

Обилни дъждове и наводнения на Балканите Сърбия обяви извънредно положение
netinfo

"Ще бъдат използвани всички сили и средства за премахване на последствията от това природно бедствие. Това е най-голямата катастрофа, която някога се е случвала. Никой не може да се бори срещу водата и огъня и поради тази причина трябва да спасим живота на хората", каза Вучич.

Местният институт по хидрология и метеорология съобщи, че нивото на реките на територията на цялата страна продължава да се увеличава.

В Босна и Херцеговина властите обявиха състояние на природно бедствие заради наводненията. Извънредно положение беше обявено в редица области, най-вече в централната и североизточната част на страната, където придошлите реки предизвикаха значителни наводнения след най-проливните дъждове от 120 години насам.

Най-засегнати са Сараево, Зеница, Биелина и Тузла. Стотици къщи бяха изолирани или наводнени.

Река Миляцка, която преминава през босненската столица, излезе от коритото си и наводни голям район с жилищни сгради и земеделски земи. Гражданска защита и пожарникарите снабдяват с храни и лекарства семействата, които не могат да напуснат домовете си, съобщиха властите. В област Зеница тече евакуация на застрашени хора и добитък, информират местните медии. В Сараево около 3500 домакинства останаха без ток. Движението по много наводнени пътища беше прекъснато. Хеликоптери на армията се намесиха в Маглай, за да спасят населението.

Обилни дъждове и наводнения на Балканите Сърбия обяви извънредно положение
netinfo

В Хърватия метеорологичната служба Метеоаларм издаде предупреждение за почти цялата страна заради поройните дъждове и появата на бури. В северозападната и източната част на страната е обявен червен код, най-високото ниво на тревога. Още от снощи силни бури имаше в Сплит, Макарска, Трогир и Комижа.

Червен код е обявен и в Северозападна Словения, а в останалата част на страната в сила е оранжев код. Изключение е Югозападна Словения, където няма бури, съобщават местните медии. Вятърът създаде проблеми, но най-силни ветрове със скорост над 100 км/ч се очакват този следобед и утре сутринта. Червеният код в Северозападна Словения е обявен заради буря, която може да застраши живота на хората. В Марибор местните власти съветват жителите да не се задържат в парковете, а автомобилистите да не паркират колите си под дървета.

Обилни дъждове и наводнения на Балканите Сърбия обяви извънредно положение
netinfo