Обама подписа по-строгите санкции срещу Иран
Обама подписа по-строгите санкции срещу Иран / Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама вчера подписа законопроекта за нови, по-строги едностранни санкции срещу Иран и предупреди Техеран, че Вашингтон няма да допусне той да се сдобие с ядрено оръжие, съобщиха световните агенции.

Документът, който беше приет от Конгреса миналата седмица и след подписването му от президента придоби силата на закон, засилва действащото вече законодателство с нови икономически санкции, целящи да принудят Иран да изостави ядрената си програма.

Законът предвижда да бъдат лишени от достъп до финансовата система на САЩ чуждестранни банки, работещи с финансови институции на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Санкциите ще засегнат също фирми, изнасящи бензин и други петролни продукти за ислямската република, която макар че е един от най-големите производители на петрол в света, е принудена да внася 40 процента от бензина си, защото няма достатъчно рафинерии. Мерките са много по-сурови от тези, които бяха одобрени от Съвета за сигурност на ООН миналия месец, отбелязва Ройтерс. Приетата на 9 юни нова резолюция разшири обхвата на санкциите срещу Ислямската република във финансовия, банковия, транспортния и енергийния сектор.

С тези санкции "ние удряме в сърцето на способностите на иранското правителство да финансира и развива ядрените си програми", заяви Обама на церемонията по подписването на законопроекта в Белия дом. Той изтъкна, че това са най-строгите санкции срещу Иран, приемани някога от Конгреса на САЩ. "Ние показваме на иранските власти, че техните действия ще имат последствия, и ако те упорстват, натискът /върху тях/ ще нараства, и изолацията им ще се задълбочава", отбелязва президентът, цитиран от Франс прес. По думите на Обама не трябва да има никакво съмнение, че САЩ и международната общност са решени да попречат на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

В същото време американският президент отбеляза, че вратата за дипломатическо уреждане на иранския ядрен въпрос продължава да е отворена. Техеран има още избор и възможност да докаже, че намеренията му в областта на ядрените разработки носят мирен характер, заяви Обама.