Обама не е взел решение за военни действия в Сирия
Обама не е взел решение за военни действия в Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама не е взел решение да нареди военни удари срещу сирийското правителство в отговор на предполагаемата атака с химически оръжия, извършена миналата седмица недалеч от Дамаск. Това заяви високопоставен представител на американското правителство, цитиран от Ройтерс. Твърдението на американския служител, което повтаря вчерашните изявления на Белия дом, прозвуча в момент, когато има все повече признаци, че Вашингтон и съюзниците му постепенно вървят към ограничена употреба на сила срещу сирийския режим. Западните сили са казали на сирийската опозиция да очаква до дни удар по силите на Асад, съобщиха по-рано днес за Ройтерс източници, присъствали на среща между пратеници и коалицията на сирийската опозиция в Истанбул, посочва БТА.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че Франция е готова да накаже онези, които "взеха скандалното решение да използват токсичен газ срещу невинни хора в Сирия", предадоха Франс прес и Ройтерс.

На ежегодната среща с френските посланици, която се състоя днес в Париж, Оланд заяви, че изглежда сигурно, че сили, предани на Башар Асад, стоят зад химическата атака, отнела живота на стотици цивилни. Президентът посочи, че светът е длъжен да защитава цивилните и да реагира. "Днес наша отговорност е да търсим най-подходящия отговор на издевателствата на режима", посочи Оланд и добави, че "масовото убийство в Дамаск не може да остане без отговор". Решението ще бъде взето през следващите дни, каза Оланд. Той добави, че това ще стане, веднага след като завърши основната част от мисията на инспекторите на ООН, които работят в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. "Тази гражданска война заплашва днес мира по целия свят. Конфликтът се разпространява вече в целия регион, в Ливан - чрез атентатите, в Йордания и Турция - чрез прилива на бежанци, в Ирак - чрез бушуващото насилие", предупреди френският държавен глава. Той съобщи, че Париж е решил да увеличи военната помощ за сирийската опозиционна коалиция, която е законен представител на сирийския народ.

Говорейки за отговорността на френската държава да защитава цивилните, Оланд спомена, че тази отговорност е дефинираната през 2005 г. от Общото събрание на ООН, когато е приета доктрината за защита на цивилното население. По този начин френският президент като че ли изневери на досегашната си позиция, че Франция няма да взима участие във военна операция в Сирия без мандат от Съвета за сигурност на ООН. През 2005 г. ООН приема документ, в който се казва, че международната общност е длъжна да защитава цивилното население, когато държавите членки са неспособни или не желаят да защитават населението от много сериозни престъпления. Доктрината за защита на мирното население бе използвана и по време на либийския конфликт. Всякакви операции в изпълнение на тази доктрина обаче въпреки всичко трябва да получат подкрепата на ООН, отбелязва Ройтерс.

Всякакви военни действия срещу Сирия трябва да са ограничени и да не доведат до въвличане в по-мащабен конфликт в Близкия изток, заяви днес премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс. Пред журналисти той заяви, че не става дума за участие в близкоизточна война, нито за промяна на британските позиции за Сирия, нито за по-дълбока намеса в конфликта там. "Става дума за химически оръжия. Употребата им е неморална и светът не трябва да гледа безучастно", заяви Камерън. Утре британският премиер е свикал заседание на Съвета за национална сигурност, а в четвъртък извънредно се събира парламентът, за да обсъди положението в Сирия и да реши каква да е реакцията на Лондон. Камерън вече обеща, че в четвъртък ще бъде представена ясна правителствена резолюция и ще има гласуване за британската реакция на химическата атака в Сирия.

Президентът на Сирия Башар ал Асад не е "толкова глупав", че да използва химически оръжия близо до Дамаск, каза лидерът на най-голямата кюрдска партия в Сирия. Салех Муслим, лидер на Демократичния съюз на кюрдите (ДСК), изрази съмнение, че сирийският президент би прибегнал до употреба на подобни оръжия при положение, че усеща, че е взел надмощие в гражданската война. Муслим допуска, че целта на атаката от миналата сряда, която според опозицията е извършена от правителствените сили и е убила стотици хора, е била Асад да изглежда виновен и това да провокира международна реакция. Кюрдският лидер заяви, че режимът разполага с химически оръжия, но не би ги използвал около Дамаск, "на 5 км от комисията на ООН". "Разбира се, че не са толкова глупави, че да го направят", каза Муслим.

ДСК, който разполага с добре въоръжени и ефикасни милиции, участва в сблъсъци както със силите на Асад, така и с бунтовниците, но позволи и на двата лагера да минават през кюрдските територии. Някои бунтовници и опозиционни кюрдски организации обвиняват съюза, че е близък до властта. Муслим обаче отрича. По думите му земите, които са под контрола на ДСК, са нападани от свързани с Ал Кайда бунтовници. Муслим заяви, че ако инспекторите на ООН не намерят доказателства, че Асад стои зад обгазяването, а установят, че са били бунтовниците, всички ще забравят случилото се. "Кого ще накажат? Ще накажат ли емира на Катар или краля на Саудитска Арабия или господин Ердоган в Турция?" Всички изброени от сирийския кюрдски лидер страни категорично осъдиха Асад и подкрепиха бунтовниците.

Кюрдските милиции се стремяха да затвърдят позициите си в северната част на Сирия, възползваха се от хаоса на гражданската война през последната година и установиха контрол в някои окръзи, след като силите на Асад се фокусираха върху други места, отбелязва Ройтерс.