Няма нужда от регионална намеса в следизборната криза в Зимбабве
Няма нужда от регионална намеса в следизборната криза в Зимбабве / cнимкa: БГНЕС

Правителството на Зимбабве оспори днес необходимостта от днешната извънредна среща на високо равнище на регионалната организация Южноафриканска общност за развитие в столицата на Замбия Лусака, предаде АФП.

Няма никаква нужда регионът да се намесва в следизборната криза в Зимбабве, заяви в Лусака министърът на правосъдието Патрик Чинамаса, изпратен с още трима негови колеги на форума, в който президентът на Зимбабве Робърт Мугабе реши да не участва.

Извънредната среща на ЮОР е посветена на кризата в Зимбабве. Опозицията настоява, че лидерът на Движението за демократични промени Морган Цвангираи е спечелил битката за президентския пост с 50,3 на сто от гласовете в първия изборен тур на 29 март.

Срещата в Лусака явно е организирана по поръчка на британското правителство, заяви Чинамаса, следвайки линията на Мугабе срещу някогашната колониална сила, която според лидера на Зимбабве се стреми да си върне влиянието върху страната му.

Чинамаса разкритикува замбийското председателство заради поканата за участие в срещата, отправена към Цвангираи. Неприемливо е да бъде поканен опозиционен лидер на среща на държавни и правителствени глави, каза Патрик Чинамаса.

Две седмици след вота изборните резултати още не са обявени.