Управляващата партия в Зимбабве иска повторно преброяване на бюлетините
Управляващата партия в Зимбабве иска повторно преброяване на бюлетините / cнимка: БГНЕС

Управляващата партия в Зимбабве на президента Робърт Мугабе Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт е поискала от Централната избирателна комисия да преброи отново гласовете, подадени на изборите за президент и парламент на 29 март, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на Ройтерс.

Партията на Мугабе е получила сигнали за допуснати грешки при преброяването на бюлетините и затова е настояла за повторното преброяване. Поради тази причина ЗАНУ-ПФ е поискала от ЦИК да забави оповестяването на резултатите от изборите.

Опозицията обаче смята, че забавянето се дължи на опитите на управляващата партия и на президента да фалшифицират изборните резултати в своя полза.

Партията на Мугабе също така е отхвърлила предложението на опозиционното Движение за демократични промени за съставяне на правителство на националното единство се .

ДДП на Морган Цвангираи твърди, че е спечелила най-много гласове на президентските и парламентарните избори на 29 март. Вчера Цвангираи изрази опасения, че президентът Робърт Мугабе подготвя "война срещу народа" в опит да се задържи на власт.