Новото бразилско правителство встъпи в длъжност
86849
Новото бразилско правителство встъпи в длъжност
Новото бразилско правителство встъпи в длъжност
  • Новото бразилско правителство встъпи в длъжност
  • Новото бразилско правителство встъпи в длъжност

Новото бразилско правителство встъпи в длъжност. Кабинетът бе сформиран от временния президент на страната Мишел Темер след вчерашното отстраняване на Дилма Русеф от висшия държавен пост. Като основен свой приоритет Темер посочи съживяването на икономиката.

Хиляди поддръжници на Русеф излязоха на протести по улиците в големите градове на страната. Самата тя определи временното си отстраняване от длъжност като "държавен преврат" и призова народа да му се противопостави.

Отстраниха Дилма Русеф от президентския пост

В новия кабинет влизат 23 души, като няма нито една жена на министерски пост.

Изпълняващият длъжността президент Мишел Темер призова съставения от него кабинет да се превърне в правителство на националното спасение, както и страната да се обедини зад него. В първото си обръщение към бразилския народ 75-годишният Темер заяви, че негов приоритет ще бъде съживяването на икономиката.

Мишел Темер- мъжът, който натисна спусъка и превзе поста на Дилма Русеф

„Първата ми дума към бразилския народ е "доверие". Доверие в ценностите, които формират характера на нашия народ. Доверие в стабилността на нашата демокрация. Доверие във възстановяването на икономиката на нашата страна", допълни Темер.

Сред имената на неговите избраници в правителството личат са на бившия ръководител на централната банка Енрике Мейрелес, който е новият министър на финансите, и на бившия губернатор на щата Сао Пауло Хосе Сера, който е назначен за министър на външните работи. Сера е член на Бразилска социалдемократическа партия и на два пъти се е кандидатирал безуспешно за президент - на изборите през 2002 година губи от Лула Да Силва, а през 2010 година - от Дилма Русеф.

Междувременно хиляди поддръжници на Русеф излязоха на протести по улиците в големите градове на страната. Пред сградата на бразилския парламент протестът прерасна в сблъсъци с полицията.Дилма Русеф определи временното си отстраняване от длъжност като "държавен преврат" и призова народа да му се противопостави.

Дилма Русеф за отстраняването си: Това е държавен преврат

На специална пресконференция тя заяви, че никога няма да се предаде и ще се бори да докаже невинността си:

„Преди решението на Сената отново искам да изясня фактите и да посоча рисковете за страната при импийчмънт, който не е справедлив, а е държавен преврат", подчерта Русеф. „Това, което е изложено на риск в тази процедура по импийчмънт, не е просто моят мандат. Изложени на риск са уважението към изборния процес, желанията на бразилския народ и спазването на Конституцията, както и всичко, постигнато през последните 13 години - победите за бедните и средната класа, защитата на децата, младите, образованието в университет и повишението на минималната заплата", посочи още Русеф.

Бившият президент Лула Да Силва потвърди безусловната си подкрепа за Дилма Русеф и заяви, че ще участва в демонстрациите в нейна полза.