Отстраниха Дилма Русеф от президентския пост
86801
Отстраниха Дилма Русеф от президентския пост
Отстраниха Дилма Русеф от президентския пост
  • Отстраниха Дилма Русеф от президентския пост
  • Отстраниха Дилма Русеф от президентския пост

Сенатът в Бразилия отстрани президента Дилма Русеф и срещу нея ще започне разследване по обвинение, че е нарушила бюджетното законодателство. Предложението за импийчмънт беше прието с 55 гласа „за" и 22 „против". Аргументите срещу нея в Сената бяха свързани основно с икономиката. Сенаторите, които подкрепиха президента, твърдят, че Русеф е невинна и определиха целия процес като фарс.

Президентският пост ще бъде зает от вицепрезидента Мишел Темер.

Мишел Темер- мъжът, който натисна спусъка и превзе поста на Дилма Русеф

Дилма Русеф е започнала да изнася вещите си от президентския дворец още преди края на процедурата по импийчмънт в Сената, пренасяйки ги в резиденцията "Алворада", съобщи по-рано днес в. "Естадо де Сао Пауло". Според служители на президентството, скенерите за документи и машините за унищожаване на документи работят денонощно, съобщава още вестникът.

След заседание, продължило повече от 20 часа, Сенатът на Бразилия гласува с мнозинство за импийчмънт на държавния глава. 55 от всички 81 сенатори гласуваха за отстраняването на Дилма Русеф от поста. Обявяването на резултата от председателя на заседанието бе посрещнато с бурни възгласи.

Правомощията на Дилма Русеф като президент ще бъдат прекратени за срок от най-малко 6 месеца, докато върви разследването срещу нея. Процедурата по импийчмънт се случва едва в средата на мандата на Русеф. Тя е обвинявана в манипулиране на бюджетни сметки, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. Миналата седмица беше замесена и в корупционния скандал с "Петробрас", като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Федералният съд на Бразилия отхвърли жалбата на президента Русеф

Аргументите срещу нея в Сената бяха свързани основно с икономиката. Бразилия страда от най-сериозната рецесия от 10 години насам, безработицата е 9%, а инфлацията е най-високата за последните 12 години. Сенаторите, които подкрепиха президента, определиха целия процес като фарс и подчертаха, че тя е невинна.

Докато Сенатът заседаваше, пред сградата на правителството в столицата на Бразилия се събраха демонстранти в подкрепа на Дилма Русеф, които бяха разпръснати със сълзотворен газ от полицията.

Мнозинството от бразилските сенатори обявиха, че ще подкрепят продължаването на процеса на импийчмънт на президентката Дилма Русеф

Постът на държавен глава поема вицепрезидентът Мишел Темер. Ако Русеф бъде призната за виновна и отстранена окончателно от власт, Тремер ще остане на поста до президентските избори през 2018 г.

Темер обаче също е застрашен от импийчмънт по същите обвинения като тези срещу Русеф и е разследван по два случая, свързани с "Петробрас". Подобна е и ситуацията при мнозина от останалите политически фигури, имащи законното право да изпълняват длъжността държавен глава.

Пореден обрат в отстраняването на Дилма Русеф

Така не е изключено за изненада на мнозина Бразилия скоро да се окаже отново с жена президент - Кармен Лусия, зам.-председател на Върховния съд.

Дилма Русеф пое президентския пост в Бразилия през януари 2011 г. и беше преизбрана през 2015 г. Тя отрича обвиненията срещу себе си и определя процедурата по импийчмънт като държавен преврат.

Свалянето на Русеф от власт слага край на 13 години непрекъснато управление на Работническата партия в Бразилия.