/ iStock/Getty Images
Маскиран мъж е нападнал с чук и длето статуя на фасадата на сградата на Би Би Си в центъра на Лондон, предаде ДПА.

Това се случва дни, след като започна ремонт на нападнатата преди това статуя "Просперо и Ариел" на британския скулптор Ерик Гил, за когото се твърди, че е упражнил сексуално насилие над две от дъщерите си.

Мъж с маска на Спайдърмен е бил видян на скелето около скулптурата. Той е разпънал и плакат, критикуващ корпорацията. Мъжът е бил описан като "маскиран протестиращ" в новинарския бюлетин на радио Би Би Си.

Статуята е изложена на фасадата на сградата на медийната компания от 1932 г., но миналата година беше атакувана на фона на призиви да бъде премахната. Полицията е била извикана около 4:15 часа по сигнал за мъж, който се катери по скеле в помещенията.

Статуята и преди е била обект на посегателство с чук. Във вторник Би Би Си съобщи, че след внимателно обмисляне, като е взета предвид историческата и културната значимост на сградата, и след обсъждане с водещи културни организации като "Хисторик Ингланд" (Historic England), ремонтните дейности са били договорени, като всички разходи са били покрити от застраховката на корпорацията, а не от лицензионната такса.

Във вторник около сградата бе издигнато скеле, а каменоделци започнаха да възстановяват творбата, издялана от каенски камък - вид варовик, добиван в северозападна Франция.
Телевизионният оператор заяви, че ремонтът ще бъде използван за представяне на контекст за произведението на изкуството и за Ерик Гил, а гражданите ще могат да получат достъп до QR код наблизо.

Робърт Сийтър, ръководител на "Би Би Си Хистъри" (BBC History), каза: "Тази сграда е с историческо и културно значение и една от основите на съвременното радиопредаване, както в страната, така и по света."

"Длъжни сме да поддържаме и опазваме сградата за идните поколения. Наред с това агресивното поведение и начин на живот на Гил са добре документирани и Би Би Си по никакъв начин не оправдава поведението му.

Така че, въпреки че е правилно да се възстанови структурата на сградата, трябва да гарантираме, че хората са напълно информирани за историята, свързана с нея", допълни Сийтър.

До смъртта си през 1940 г. Гил е сред най-изтъкнатите скулптори на XX в., но в дневниците му, публикувани много по-късно, подробно е описано сексуалното насилие над дъщерите му.

В биографията му, публикувана на сайта на музея "Тейт" (Тate) се казва: "Религиозните му възгледи и тематика контрастират със сексуалното му поведение, включително еротичното му изкуство и (както се споменава в собствените му дневници) извънбрачните му връзки и сексуалното насилие над дъщерите, сестрите и кучето му."

Повече от 3000 души са подписали петиция с искане за премахване на скулптурата на сайта на групата на политическите активисти "38 градуса". Ремонтът на статуята трябваше да приключи до края на юни тази година.
Александър Евстатиев, БТА