/ iStock
Учители, шофьори на лондонското метро и държавни служители се присъединиха към стачкуващите лекари, когато британският министър на финансите трябваше да представи своя план за данъците и разходите, предаде АФП.

Стотици хиляди хора ще излязат на протест, което заплашва да се превърне в най-големия ден на стачни действия от началото на вълната от вълнения миналата година.

Британски здравни работници организираха най-голямата стачка в историята на здравните служби

Работниците, засегнати от кризата с разходите за живот, стачкуват в цялата икономика - от медицински сестри до адвокати, като противопоставят профсъюзите срещу правителството, което твърди, че големите увеличения на заплатите са непосилни и само ще подсилят инфлацията.

Освен заплащането, което според работниците не е в крак с инфлацията, други проблеми са условията, сигурността на работното място и пенсиите. Другите групи, които излизат на протест, са университетските служители в Обединеното кралство и журналистите от Би Би Си в Англия.

По време на протеста на железопътния персонал от синдикатите Aslef и Rail, Maritime and Transport (RMT) в Лондон цялата мрежа на метрото беше спряна. Фин Бренън от Aslef обвини правителството, че не е осигурило подходящо финансиране на обществения транспорт в Лондон и е направило огромни икономии, които според него ще доведат до намаляване на пенсиите и условията на труд.

Очакваше се правителствените отдели и граничните служби да бъдат засегнати от напускането на около 130 000 членове на синдиката на държавните служители PCS. Генералният секретар на PCS Марк Сервотка заяви, че е "национален скандал".

"Това е трагично, защото виждам тези мъже и жени, които са посветили живота си на държавната служба и които винаги полагат допълнителни усилия", каза той пред Sky News.

"Те отидоха на работа, (когато) имаше хора, умиращи от Ковид, а сега те отиват в хранителните банки", каза той. Последното спиране на работата на учителите - двудневна стачка, която започва днес- се очаква да засегне всички училища в Англия.

Ръководителите на Националния профсъюз по образованието Мери Бустед и Кевин Кортни заплашиха да засилят действията си, ако правителството не успее да сложи "пари на масата".

"Ако не го направят, действията ни ще ескалират", заявиха те в съвместно изявление. "Срамно е, че министрите не изглеждат заинтересовани да дадат на собствените си служители справедливо увеличение на заплатите, което да им помогне да преодолеят кризата с разходите за живот и след това".
БГНЕС