/ iStock
Пациентите умират поради неадекватни грижи, заявиха медицинските организации във Великобритания и призоваха правителството да предприеме действия, защото британската здравна служба се бори със зимната ситуация на стачки и нарастващо търсене.

Държавната Национална здравна служба (NHS) се сблъскваше с бюджетни ограничения повече от десетилетие, преди пандемията от COVID-19 да я доведе до сериозни затруднения.

Стачки на железниците във Великобритания

На всеки пети пациент, взет от линейка в Англия миналата седмица, му е отнело повече от час да постъпи в Sпешна помощ, а десетки хиляди са чакали повече от 12 часа, преди да получат лечение там.

В неделя Кралският колеж по спешна медицина заяви, че между 300 и 500 пациенти ще умират всяка седмица в спешната помощ, най-вече поради дългото чакане.

Заместник-председателят на колегията се придържаше към тази прогноза, като отхвърли предположенията, че кризата е предизвикана от краткосрочни фактори, след като някои служители на болници внесоха нюанси в твърдението.

"Ако сте на първа линия, знаете, че това е дългогодишен проблем... подобни неща се случват всяка зима и все още изглеждат изненадващо", заяви Иън Хигинсън пред радио Би Би Си.

Британската медицинска асоциация (БМА) нарече сегашната ситуация "нетърпима и неустойчива", тъй като NHS е изправена пред "невероятно високи нива на търсене", и заяви, че правителството трябва да действа.

"Просто не е вярно, че разходите за разрешаване на тази бъркотия не могат да бъдат поети от тази страна. Това е политически избор и пациентите умират ненужно заради този избор", заяви председателят на съвета на БМА във Великобритания Фил Банфийлд.

Правителството обяснява натоварването на NHS с последиците от пандемията и зимните заболявания като грипа. В новогодишното си послание министър-председателят Риши Сунак заяви, че администрацията му е предприела "решителни действия" и е мобилизирала "рекордни ресурси" за справяне с изоставането в NHS и натиска върху персонала.

Наскоро обаче правителството започна политика на бюджетни икономии и отхвърли исканото от медицинските сестри увеличение на заплатите, докато инфлацията в Обединеното кралство от месеци надхвърля 10 %.

Миналия месец медицинските сестри стачкуваха за първи път в историята на своя профсъюз. 
БГНЕС