Нови подземни работи на севернокорейския ядрен полигон
Нови подземни работи на севернокорейския ядрен полигон / Gulliver/Getty Images

Сателитни снимки показват, че на севернокорейския ядрен полигон се извършват нови подземни работи. Няма обаче признаци, че скоро предстои нов опит, съобщи американски изследователски институт, цитиран от Франс прес.

Дейността на полигона се е активизирала вероятно в началото на април, в разгара на напрежението на полуострова, и е нараствала през последните седмици, твърди на сайта си North 38 Американско-корейският институт към университета "Джонс Хопкинс". По негови данни купища изгребана пръст сочат, че се копае под земята в западната част на полигона Пунджи-ри, където Пхенян осъществи ядрени опити през 2006, а вероятно и тази година.

Прокопаването на нов тунел би отнело години, но е възможно да се поправя и вече изграденият, отбелязва сайтът North 38, често използващ услугите на експерти по Северна Корея - една от най-затворените държави в света. По-вероятно е да става дума не за скоро предстоящ нов ядрен опит, а за дългосрочен проект, изтъква сайтът, като се позовава на подробности от сателитните снимки.

Пхенян заяви, че е провел третия си и най-мощен успешен ядрен опит през февруари т. г. с миниатюризирано устройство на базата на уран, след като бе взривил пробно две плутониеви, припомня БТА. Ако това е истина, КНДР може би притежава вече технологиите, необходими за направа на достатъчно малки заряди, за да се побират в ракетни бойни глави, посочва АФП.

Февруарският тест предизвика нови международни санкции срещу Пхенян и силно нарастване на напрежението на Корейския полуостров, но КНДР категорично заяви, че ще провежда нови опити.