Норвегия временно закрива посолството си в Исламабад
Норвегия временно закрива посолството си в Исламабад / снимкa: БГНЕС

Норвегия временно закрива посолството си в Исламабад, след като по-рано неизвестни хора взривиха кола бомба пред посолството на Дания в пакистанската столица, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Информацията за закриването на посолството беше потвърдена от прессекретаря на Министерството на външните работи на Норвегия Тор-Хенрик Андерсен. По данни на “Шпигел” при експлозията пред посолството на Дания са загинали осем души, а други 20 са ранени. Броят на загиналите може да нарасне. По информация на пакистанската телевизия 15 от ранените са в критично състояние.

Един пакистански служител на датското посолство в Исламабад е загинал, а трима са били ранени при атентата. Датският министър на външните работи Пер Стиг Мьолер уточни, че жертвата е чистач. Единият от ранените е пострадал тежко. Четиримата датски служители на посолството, трима от които не са постоянно базирани в Пакистан, не са пострадали.

След кризата, предизвикана от публикуването в датската преса на карикатури на пророка Мохамед, страната изтегли по-голямата част от персонала на посолството си в Исламабад. Мьолер съобщи, че датското правителство не знае кой стои зад атентата, но поддържа контакт с пакистанските власти.

Преди това ръководителят на спасителната служба на Исламабад Асматула Марват каза, че един от загиналите е чужденец, не се уточни дали той е служител на посолството. Засега никой не е поел отговорност за терористичния акт. Редица наблюдатели свързват експлозията с повторната публикация на карикатури на пророка Мохамед в датски вестници.

Охраната на намиращите си в Исламабад дипломатически представителства на чужди страни е засилена по искане на Министерството на външните работи на Пакистан.

Като се позовава на говорителя на пакистанското външно министерство Мохамад Садик, местният печат съобщава, че във връзка с извършения терористичен акт пред посолството на Дания в Исламабад Министерството на външните работи е поискало от пакистанските служби за сигурност и силовите ведомства да осигурят по-ефикасна охрана на дипломатическите представителства, както и на чуждите дипломати и служителите на дипломатическите представителства.