Ник Клег предупреди, че Великобритания може да бъде изолирана в ЕС
Ник Клег предупреди, че Великобритания може да бъде изолирана в ЕС / снимка: Reuters

Великобритания рискува да се окаже изолирана и маргинализирана в Европейския съюз, след като премиерът Дейвид Камерън се противопостави на промяната на Лисабонския договор, предупреди вицепремиерът Ник Клег, цитиран от Франс прес.

"Аз съм горчиво разочарован от резултата от срещата на върха на ЕС тази седмица, тъй като сега съществува реална опасност Великобритания да се окаже изолирана и маргинализирана в ЕС", отбеляза вицепремиерът либералдемократ пред телевизия Би Би Си.

Клек заяви, че е казал на Камерън, че този ход е вреден за Великобритания, но отрече коалицията да е пред разпад.

"Би било още по-лошо за нас като страна, ако управляващата коалиция се разпадне. Това ще породи икономическо бедствие в момент на огромна икономическа несигурност", посочи Клег, цитиран от Ройтерс.

"Оттеглянето на Великобритания от ЕС ще навреди на репутацията ни пред Вашингтон и ще ни превърне в пигмей в очите на света, докато аз искам да бъдем уверена водеща сила", добави той пред Би Би Си.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че решението на Лондон да остане вън от нов европейски договор, не обрича страната на изолация.

Не съм съгласен, че сме маргинализирани, аз не използвам термина "Европа на две скорости", според който група страни постига нещо по-бързо от друга, подчерта консерваторът Хейг в интервю за телевизия "Скай нюз".