Неуместна шега на Джими Кимъл предизвика скандал с Китай
Неуместна шега на Джими Кимъл предизвика скандал с Китай / Gulliver/Getty Images

Несполучлива шега на популярния американски комик Джими Кимъл предизвика международен скандал и протести от страна на китайската диаспора в Ню Йорк и Лос Анджелис, предаде ИТАР-ТАСС.

В телевизионното си шоу, излъчено в пряк ефир от Ей Би Си на 16 октомври, актьорът организира "детска кръгла маса", за която бе поканил четирима ученици от началните класове. В разговора с тях им поиска съвет как САЩ да изплатят дълга си към Китай в размер на 1,3 трилиона долара. Едно от момчетата предложи: "Да убием всички китайци". Кимъл нарече това "интересна идея", посочва агенцията, цитирана от БТА.

Думите му веднага предизвикаха вълна от протести сред китайската общност в САЩ. В Ню Йорк излязоха на улицата към 500 души, които настояха телевизията да се извини и да уволни Кимъл. Многобройни протестни акции имаше и в китайския квартал на Лос Анджелис.

Телевизията и водещият вече се извиниха, но това не успокои китайската диаспора. Нейни представители изпратиха до президента Барак Обама петиция с искане за разследване срещу Кимъл и Ей Би Си, подписана от над 100 000 души.

Реагира и китайското външно министерство. "Телевизия Ей Би Си трябва да признае грешката си и да вземе мерки, за да не се повторят подобни инциденти в бъдеще", заяви говорител на дипломатическото ведомство в Пекин.