Йенс Столтенберг НАТО
Йенс Столтенберг НАТО / БГНЕС
Отговорът на пропагандата не би следвало да бъде с пропаганда, а с факти, за да може истината да възтържествува. Важно е да има свободни и независими медии и журналисти, които да задават трудните въпроси и да проверяват източниците. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневната видеоконференция на министрите на отбраната на страните от алианса, цитиран от БТА.

В хода на пандемията от COVID-19 видяхме държавни и недържавни източници да се опитват да ни разделят и да внесат съмнение в нашите демократични институции, по различни начини, включително през социалните медии, добави той. Всеки опит за подкопаване на доверието в нашите институции е в разрез с основните ценности на НАТО, посочи генералният секретар.

НАТО подготвя план за действие при втора пандемична вълна


Столтенберг заяви, че нова надпревара във въоръжаването би била много опасна и скъпа. Важно е да има договор между Вашингтон и Москва за контрола на въоръженията, но е необходимо и Китай да се присъедини, защото Пекин инвестира много в ново въоръжение и китайската военна сила нараства, допълни той.

Генералният секретар отказа да коментира в отговор на въпрос на пресконференция твърденията в книгата на Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, според когото американският държавен глава е търсил политическа подкрепа от Китай. Не мога да коментирам книга, която не съм чел, заяви Столтенберг.

По неговите думи военните министри от НАТО са обсъдили намеренията на САЩ да изтеглят част от войските си от Германия. Той отбеляза, че засега няма крайно решение, както и че САЩ имат военно присъствие и в други части на Европа, като посочи Черно и Балтийско море, както и Полша.

Столтенберг отбеляза, че пактът е намалил значително ядрените ракети в Европа, но уточни, че това въоръжение е част от европейската сигурност. По неговите думи алиансът отговаря на новите руски ракети с политически и военни мерки. Решихме да укрепим противоракетната и противовъздушната отбрана, няколко съюзници възнамеряват да увеличат усилията в тази посока, поясни той. НАТО има воля, планове и способности за защита на всички съюзници, добави генералният секретар.

Той съобщи, че днес министрите са решили да бъде създаден запас от здравно оборудване за посрещането на нуждите при нова санитарна криза. Засега размерът на фонда не е уточнен, отбеляза Столтенберг.

Министрите са обсъдили също необходимостта от предприемане на допълнителни мерки за защита на критичната инфраструктура в енергетиката, транспорта и далекосъобщенията. По неговите думи мерките ще обхванат също защитата на интернет и снабдителните вериги, както и наблюдението над дружествата, притежавани или управлявани от чужди страни.

Столтенберг заяви, че НАТО започва разследване на инцидента в Средиземно море, при който турски военни кораби са проявили агресия срещу френски военен плавателен съд. Според медийни публикации френските военни са опитвали да направят проверка, свързана с ембаргото срещу Либия.
БТА