Насер Селмани: Целта на Белград е обща граница с Гърция
Насер Селмани: Целта на Белград е обща граница с Гърция / снимка: БГНЕС

Стратегическата цел на Сърбия е да има обща граница с Гърция. Тя въобще не се интересува от Северно Косово. За тях е много по-важна Македония. Това е истинската причина Македония да не може да не помръдне напред през последните 20 години. Реално сърбите в Македония присъстват от 1912 година. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани.

Според Селмани вече 20 години Македония не е демократична държава и упорито симулира демокрация: "Проблемът в Македония е фактът, че от 20 години ние изграждаме една фиктивна демокрация. 20 години изграждаме карикатура на институциите, които реално трябва да съществуват в една истинска демократична държава. Това обаче вече е видимо за всички и няма как да скрием тази наша фиктивна игра и баламосване на обществеността, а за света вече ставаме и смешни", подчерта Селмани.

"Ние нямаме реална опозиция, която да излезе и да каже: Когато дойдем на власт, ще спрем контрола на Груевски над медиите, съдилищата и на парламента, който се е превърнал в Нотариат за предложенията на кабинета. Ето тези неща гражданите не чуват от опозицията в Македония. При нас опозицията просто казва: дайте да съборим Груевски, но тук възниква въпросът - Защо вие да дойдете на власт? Поради тази причина това управление ще остане на власт докато не се появи истинска опозиция, която ще иска да реформира тази система, която не е променяна от 20 години", каза още Селмани.

Според него сегашният лидер на опозиционния Социалдемократически съюз Бранко Цървенковски се е провалил и е изпуснал шанса да построи една истинска демократична Македония, която много бързо можела да се интегрира в НАТО и ЕС. "Аз лично не вярвам, че той искрено иска да се присъединим към евроатлантическите структури, както твърди в момента. Въпросът с Груевски е много ясен и той е видим за всички нас - той не иска Македония да се присъдени нито към ЕС, нито към НАТО", подчерта Селмани.

"Трябва обаче да бъдем искрени и да кажем, че Македония не е единственият виновник за сегашното състояние на Балканите. Ние сме свидели на една безотговорна политика от страна на Гърция. Властите в Атина не изпълняват ролята, която се очакваше от тях - да дърпат страните от региона към Брюксел. Гърция води политика от 19-ти век. Е, тук е успехът на Груевски, който схвана тези двойни стандарти - как е възможно вие да търсите по-големи права за албанците в Македония или за сърбите в Косово, когато в Гърция не се признават правата на македонците? Тази политика на двойни стандарти, която се води от Гърция и по право зад нея стои ЕС, до голяма степен подпомага политиката и на Груевски.

Западните страни нямат единна позиция за Балканите. Според мен има сериозни различия, по-специално между ЕС и САЩ, които умело се използват от Русия, Сърбия, Турция, Арабския свят и други фактори, които търсят влияние в този регион. И поради тази причина не може да се говори само за вината на Никола Груевски и Слободан Милошевич, но и за вината на ЕС, САЩ, та дори и на Гърция.

Македония доказа през последните 20 години, че няма капацитет да се измъкне, да се освободи от югославското влияние. Албанците в Македония до голяма степен са жертва на случващото се в Косово. Албанците тук трябва да изтърпяват неща, които не би трябвало да ги преживяват поради Косово. За албанския фактор е много по-важно Косово да се стабилизира и да не се търсят някакви права тук", смята Насер Селмани.

Според него властите в Белград няма да се откажат от идеята си за подялба на Косово и присъединяването на северната част. Той не вярва, че НАТО и ЕС ще запазят позицията си за непромяна на границите на Балканите. Селмани посочва и факта, че в продължение на 10 години силите на НАТО и ЕС в Косово не са разформировали сръбските структури в северната част на Косово, които директно се финансират от сръбските служби. Те вземат заплати от Белград, твърди той.

Стратегическата цел на Сърбия е да има обща граница с Гърция. Те въобще не се интересуват от Северно Косово. За тях е много по-важна Македония. Това е истинската причина Македония да не може да помръдне напред през последните 20 години. Реално сърбите присъстват в Македония от 1912 година. Техните структури тук са много силни! И някои т. нар. македонски патриоти, които строят паметници, фактически жертват Македония заради сръбските интереси. В крайна сметка най-големите губещи в тези игри ще бъдат македонците и албанците, подчерта още Селмани.

"Този народ ми изглежда уморен. Най-голямата му философия е да търпи, да мълчи, да си казва - и това ще мине. Това не ми харесва, но това е факт. Няма критична маса в Македония. При македонците е вграден чипът, че албанците са им най-големите врагове и това е резултат от сръбската политика през последните 100 години", каза още председателят на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани.

Той смята, че бившата комунистическа номенклатура, когато през 90-те години на миналия век разбира, че губи властта, заиграва с националистическата карта, за да остане в управлението. На практика, най-големите комунисти, които по право трябва да са интернационалисти, се превърнаха в националисти. Това е играта, която в Македония все още не сме разбрали, каза в заключение Насер Селмани.