/ iStock/Getty Images
Москва привика норвежкия посланик, след като в скандинавската страна бяха арестувани няколко руснаци заради използването на безпилотни летателни апарати.

Руското външно министерство съобщи, че е казало на норвежкия пратеник Роберт Квиле, че Осло трябва да спре да преследва "руски граждани въз основа на тяхната националност".

Миналата седмица руснак беше осъден на 90 дни затвор в Норвегия за това, че е пуснал дрон над норвежка територия в нарушение на забраната, приета в отговор на настъплението на Москва в Украйна.

През последните седмици в Норвегия бяха арестувани близо дузина руснаци за нарушаване на забраната за полети или забраната за снимане на обекти, считани за чувствителни, тъй като страната засили сигурността около стратегическата инфраструктура.

"Отбелязахме, че присъдите срещу руснаците са политически мотивирани и нямат нищо общо с принципите на справедливото и безпристрастно правосъдие", се казва в изявление на руското външно министерство.

Норвегия арестува четирима руснаци по подозрение в шпионаж

Сега основният доставчик на природен газ в Европа, Норвегия, е в повишена готовност, след като през последните няколко седмици бяха забелязани мистериозни безпилотни апарати в близост до стратегически обекти, включително петролни и газови платформи далеч в морето.

 
БГНЕС, АФП