/ iStock/Getty Images
Норвежката полиция съобщи, че миналата седмица е арестувала четирима руснаци по подозрение в незаконно снимане на класифицирани обекти, предаде Ройтерс. Преди това са били задържани и други руски граждани, за които се твърди, че притежават дронове.

Норвегия засили мерките си за сигурност през последните седмици заради течовете на синьо гориво от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" край бреговете на Швеция и Дания. Причина за засилените мерки са и забелязаните дронове близо до платформите им за добив на петрол и газ.


Норвeгия арестува руснак с дронове близо до границата с Русия

"Виждаме последствията от новата ситуация със сигурността в Норвегия", каза на пресконференция днес норвежката министърка на правосъдието и обществената сигурност Емили Енгер Мел.

Миналата седмица полицията в Норвегия арестува израелец от руски произход на граничен контролно-пропускателен пункт, защото имал дронове в колата си. В петък на летището в арктическия град Тромсьо беше арестуван друг руснак, който е с повдигнати обвинения за управление на дрон и притежание на фотографска техника.

В изявление полицията в окръг Нурдланд днес съобщи за арестите миналата седмица на трима мъже и една жена. Иззета е фотографска техника, както и снимков материал, но дронове у тях не са били открити.

Заради дронове: Норвегия арестува втори руснак

На 14 октомври съдът разреши на полицията да задържи четиримата заподозрени в ареста за една седмица.
БТА