Най-старата атомна електроцентрала в света бе разрушена
Най-старата атомна електроцентрала в света бе разрушена / netinfo
Великобритания се раздели с най-старата атомна електроцентрала в света Колдър хол, предадоха световните агенции.

Точно в 9 ч. сутринта две от 88-метровите охладителни кули на централата бяха взривени в изпълнение на план на британското правителство за разрушаване на целия комплекс. Четири минути по-късно рухнаха и останалите две кули. За разрушаването бяха използвани общо 192 кг експлозиви. Четирите кули се превърнаха в 20 000 тона развалини и отломки, които ще бъдат разчиствани в продължение на 12 седмици.

Неколкостотин души дойдоха да гледат разрушаването на кулите на Колдър хол, които в продължение на близо половин век бяха неизменна част от пейзажа на Северозападна Англия. Централата Колдър хол беше открита на 17 октомври 1956 г. Тя започна да произвежда електричество за потребление през 1960 г. и бе спряна през 2003 г.

Колдър хол е част от ядрения комплекс Селафийлд, съвкупност от няколко ядрени съоръжения, разположени на площ от 167 000 квадратни метра и включващи 62 сгради.

Великобритания произвежда една пета от електроенергията си в атомни електроцентрали. Лондон обаче пое ангажимента до 20 години да закрие почти всичките, които са доста застарели, и да остави в експлоатация само една по-модерна. Британските власти ще трябва да похарчат 72,3 милиарда лири, за да изведат от употреба ядрените електроцентрали, припомня Ройтерс.