/ iStock/Getty Images
Александър Новиков, президент на Съюза на есетровите животновъди, разказа пред радио Sputnik как да се избира хайвер за новогодишната трапеза, така че да не рискуваме здравето си.

Черният хайвер е скъпо удоволствие и като правило хората го купуват за празници. Нова година може да бъде един от толкова дългоочакваните поводи, за да сложим това скъпо блюдо на трапезата си. Председателят на Съюза на есетровите животновъди препоръча да не се купува продукт със съмнителен произход, дори ако струва значително по-малко. Например такъв е хайверът, който вероятно биха могли да доставят бракониерите. Недостатъкът на този евтин продукт е, че ако нямате късмет, той може да се превърне в най-отровното блюдо на празничната трапеза.

"Най-важното е къде бракониерите хващат тази риба. Есетрата живее на места, където има много тиня. Подобно на дънната риба, тя се храни с различни организми от дъното. Съответно, ако в тази тиня има много слуз, хайверът също ще мирише на слуз и различни вредни вещества. Заедно с тинята те навлизат в рибата. Количеството вредни вещества в нея се натрупва и може да бъде в пъти по-голямо, отколкото дори в дънните утайки ", обясни Новиков.

Търговският риболов на есетра в Русия е забранен, поради което есетрата се отглежда законно за приготвяне на черен хайвер в рибовъдни стопанства. Както отбеляза председателят на Съюза на есетровите фермери, хайверът днес е селскостопански продукт. И хайверът с най-високо качество се произвежда във фермите с добра екология, чиста вода и въздух.

"Когато избира хайвер, потребителят трябва да обърне внимание на това къде се намира рибното стопанство, какво представлява, какви технологии използва и да провери самата ферма. Необходимо Всичко това може лесно да се види в интернет ", съветва Новиков.
БГНЕС