/ БТА
Според съобщения в израелските медии заподозрян палестинец е нанесъл удари с кола на поне 5 души в Тел Авив, а шокиращи видеоклипове показват последствията.

Медицински служител заяви, че заподозреният нападател е бил "неутрализиран" от служителите на реда, съобщи „Дейли мейл“.

От полицията съобщиха, че са получили сигнал за "автомобил, който е нападнал няколко цивилни" в северната част на Тел Авив, и че по-късно са "неутрализирали нападателя".

Това се случва в момент, когато най-голямата военна операция на Израел от години насам в окупирания Западен бряг продължава вече втори ден. При нея загинаха най-малко 10 палестинци и хиляди бяха принудени да напуснат домовете си, като правителството заяви, че е нанесло "силен удар" по крепостта на бойците.

Рейдът, започнал под ръководството на твърдо дясното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху, беше насочен към северния град Дженин и в него бяха използвани бронирани машини, армейски автомобили и удари с безпилотни самолети.

Днес сутринта магазините в Дженин бяха затворени, а по улиците, осеяни с отломки и опожарени пътни заграждения от боевете през предишния ден, имаше много малко хора.
 

Репортер на АФП съобщи, че над главите им бръмчат дронове.

В бежанския лагер на града - градска общност, в която живеят 18 000 души - множество улици бяха разбити, оставяйки скъсани електрически кабели, масло и локви вода, очевидно след преминаването на израелски булдозер за борба с бомбардировките.

Израелската армия съобщи, че нейните "антитерористични дейности" в Дженин са продължили през нощта срещу вторник, като силите са действали, за да "неутрализират" подземна шахта, използвана за съхранение на експлозиви в бежанския лагер.

Освен това войниците на ЦАХАЛ са открили и демонтирали две оперативни помещения, принадлежащи на терористични организации в района, се казва в изявление на армията, като се позовава на Израелските сили за отбрана.

Преди тази операция Израел вече беше увеличил набезите в северната част на Западния бряг, където напоследък се наблюдаваха множество нападения срещу израелци, както и насилие от страна на еврейски заселници срещу палестинци.

Израелско-палестинското насилие се влоши от миналата година насам и ескалира допълнително при управлението на коалиционното правителство на Нетаняху, което включва съюзници от крайната десница.

Общо 10 души са убити, а 100 други са ранени, 20 от които тежко, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Един ранен израелски войник е бил евакуиран с военен хеликоптер.

От началото на операцията около 3000 души са напуснали домовете си в бежанския лагер в Дженин, съобщи за АФП заместник-губернаторът на Дженин Камал Абу ал-Руб, като добави, че се вземат мерки за настаняването им в училища и други убежища в град Дженин.

Според Организацията на обединените нации лагерът Дженин е с "едно от най-високите нива на безработица и бедност" сред лагерите на Западния бряг, а военната операция е прекъснала водоснабдяването и електроснабдяването на "големи райони" от него.

Нетаняху заяви, че израелските сили в "гнездото на терористите в Дженин" са "унищожили командни центрове и са иззели значителни количества оръжие".

Израел нанася удари "с голяма сила", заяви пред репортери външният министър Ели Коен.
Палестинското външно министерство нарече ескалацията "открита война срещу хората в Дженин".

Районът на Дженин се контролира от Палестинската автономия на президента Махмуд Абас, която има частичен административен контрол в Западния бряг.

Управляващата партия "Фатах" обяви обща стачка, която засегна частния бизнес и други сектори, а всички служители на Палестинската власт останаха по домовете си.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е "дълбоко загрижен" за насилието и призова за спазване на международното хуманитарно право, се казва в изявление на говорителя.

Съседна Йордания изрази подобна загриженост, а Обединените арабски емирства призоваха за "незабавно прекратяване на повтарящите се и ескалиращи кампании срещу палестинския народ".

Съединените щати заявиха, че съюзникът им Израел има право да "защитава своя народ срещу терористични групи", но призоваха за защита на цивилното население.

Израел е окупирал Западния бряг от Шестдневната война през 1967 г.
Като се изключи анексираният Източен Йерусалим, територията понастоящем е дом на около 490 000 израелци в селища, считани за незаконни съгласно международното право.

Палестинците, които се стремят към собствена независима държава, искат Израел да се оттегли от всички земи, които е завзел през 1967 г., и да разруши всички еврейски селища.

Нетаняху обаче обеща да "укрепи селищата" и не изрази интерес към съживяване на мирните преговори, които са в замиране от 2014 г. насам.
По данни на АФП, събрани от официални източници от двете страни, тази година са убити най-малко 187 палестинци, 25 израелци, един украинец и един италианец.

От палестинска страна те включват бойци и цивилни, а от израелска страна - предимно цивилни и трима представители на арабското малцинство. Броят им се сравнява с най-малко 26 израелци и 200 палестинци, убити в Израел и палестинските територии през цялата 2022 г. Повечето от тях са били на Западния бряг.

 
БГНЕС