Най-малко 12 торнада връхлетяха американския щат Илинойс
Най-малко 12 торнада връхлетяха американския щат Илинойс / БГНЕС

Силна буря се стовари с ураганни ветрове, гъста мъгла и обилни снеговалежи над централните части на САЩ, като предизвика огромни задръствания и прекъсване на електричеството, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски метеоролози.

От централен Илинойс съобщиха за най-малко 12 торнада. Бурните ветрове са повредили или унищожили множество сгради, съборили са дървета и електрически стълбове.

Очаква се днес същият фронт да се придвижи бързо на изток, съпроводен с гръмотевични бури, леден дъжд и снежни бури, каза от метеорологичната служба, посочва БТА.

Заради гъста мъгла на междущатска магистрала 57 в Илинойс в час пик стана верижна катастрофа с участието на около 20 коли, поради което пътят за кратко беше затворен.

Районът на Нешвил в щата Тенеси снощи беше връхлетян от силни ветрове, които повалиха дървета и електрически стълбове. Според местни медии скоростта на вятъра североизточно от Нешвил е достигала 153 км/ч.

Градушка с размера на топка за голф падна в Хорнърсвил, в югоизточната част на щата Мисури. Град с големина колкото монета от 25 цента се изсипа над части от щатите Индиана, Мисисипи и Кентъки.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение за снежни виелици и зимни бури за райони от Уисконсин, Минесота и Айова.

Синоптиците прогнозират нулева видимост и снежна покривка до 30 см в някои части. Заради лошото време някои училища бяха затворени, а в други часовете започнаха със закъснение.