Полицията в Ереван задържа 237 участници в снощния протест срещу повишаването на цените на тока в страната, съобщи говорителят на арменските органи на реда Армен Малхасян, предаде агенцията.

Осемнайсет души са ранени по време на митинга. Седмина са потърсили помощ в медицински служби, трима от тях са настанени в болници. Пострадали са и 11 полицаи.

Над 5000 души участваха в протеста в арменската столица срещу поскъпването на тока от август. След като се отправиха към президентството, хората бяха посрещнати от огромен брой полицаи от Дирекцията за борба с безредиците. Протестиращите започнаха седяща стачка. Те блокираха движението на една от основните улици в града. Органите на реда конфискуваха носени от демонстрантите ножове, боксове, палки, метални пръти. Полицията разпръсна митинга едва тази сутрин с мощни струи от водни оръдия, посочва ТАСС.

След протеста полицейското присъствие по улиците на Ереван остана. Вижте във видеото арменската столица след протеста:

Над 200 арестувани след протест срещу поскъпване на тока в Армения (ВИДЕО)
netinfo
Миналата седмица властите съобщиха, че от 1-ви август тази година цената на тока ще се увеличи между 17 и 22 на сто. Решението за повишаване на цените на тока бе взето по искане на електроразпределителната компания, която е подизпълнител на руската фирма РАО. Аргументът е обезценяване на арменската валута - драма.

Източник: БТА, БГНЕС; снимки: БГНЕС