/ БГНЕС, архив
Над 160 огнеборци се опитват да овладеят огромен горски пожар край Атина, който бушува вече втори ден заради силния вятър в района, съобщава АФП.
 


Пожарните служби съобщиха, че огънят край гръцката столица бушува в планините над Лутраки – крайбрежен район разположен на около 60 километра западно от Атина.

“Пожарът е в близост до върха на планината“, заяви началникът на пожарната служба Стефанос Колокурис. „Опитваме се да отцепим периметър и да пресечем разпространението на огъня, но теренът е доста труден – има много клисури“, допълни той.

Голям горски пожар избухна на гръцкия остров Кефалония

4 самолета и 6 хеликоптера за борба с пожарите участват в операцията. Заради липсата на пътища в района два отряда огнеборци трябваше да бъдат спуснати от въздуха на върха на планината.

Около 50 души от местен манастир са били евакуирани веднага след избухването на пожара. Няма опасност за останалите живущи в района, подчертаха огнеборците.

Заради друг пожар, се наложи евакуацията на около 120 туристи и гости на хотели в две села – Агалас и Кери в южната част на на остров Закинтос.
БГНЕС