/ iStock/Getty Images
Първи круизен кораб от началото на пандемията се очаква да отплава от Венеция на 5 юни на фона на протести на активисти, настояващи от екологични съображения и рискове за сигурността маршрутите на огромните кораби трайно да бъдат пренасочени от лагуната, особено от канала "Джудека", който преминава през центъра на града, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на премиера Марио Драги обеща тази зима да спре достъпа на круизни кораби до Венецианската лагуна, но постигането на тази цел ще отнеме време. Дори временно решение обаче е малко вероятно преди края на годината.

Венеция стана една от най-важните дестинации в света за круизни пътувания през последните две десетилетия, като през 2019 г. е приела 667 кораба с общо 700 000 пътници, по данни на браншова организация.

Пътниците, които пристигат в събота за едноседмично пътуване на 92 409-тонния кораб с 16 палуби "Ем Ес Си Оркестра", бяха посрещнати на пристанището от табели с надпис "Добре дошли отново, круизи".

По-рано тази седмица корабът стана първият, преминал по канала "Джудека" от януари 2020 година, преди пандемията да блокира круизния сектор.
При отплаването пътниците ще могат да се насладят на гледка към площад "Сан Марко", Двореца на дожите и Моста на въздишките, преди корабът да излезе от лагуната и да се отправи към гръцките острови и хърватския град Дубровник.

294-метровият съд ще премине покрай две групи протестиращи - застъпници на круизния туризъм, чиито работни места зависят от него, и покрай членове на движението "Без големи кораби", които от години настояват круизните кораби да не влизат в лагуната.
БТА