Мушараф предаде командването на армията
Мушараф предаде командването на армията / netinfo

Президентът на Пакистан Первез Мушараф се оттегли от поста главнокомандващ на въоръжените сили на страната и предаде пълномощията си на своя приемник генерал Ашфак Кияни, съобщи Асошиейтед прес.

От днес, за пръв път от 15 години, начело на Пакистан е цивилен, посочва БТА. Церемонията по предаването на най-високия военен пост се състоя във военния гарнизон в град Равалпинди, където се намира главната квартира на командването на пакистанската армия.

Мушараф, който спечели президентските избори на 6 октомври, бе принуден да се откаже от военния си пост под натиска на опозицията, предвождана от бившата министър-председателка Беназир Бхуто.

Мушараф бе назначен на върховния военен пост на 7 октомври 1998 г., една година преди безкръвния държавен преврат в Пакистан на 12 октомври 1999 г., припомня Франс прес. "Днес се сбогувам с армията, на която дадох 46 години от живота си", заявил Мушараф по време на церемонията. Утре той ще положи клетва като президент за нов петгодишен мандат. Самият Мушараф настоява, че оставането му на президентския пост е от критично значение за Пакистан, ако страната иска да се справи с предизвикателствата на ислямисткия екстремизъм.

Генерал Кияни, смятан за близък съратник на Мушараф, бе назначен на 8 октомври за началник на генералния щаб на пакистанските въоръжени сили. Още тогава генералът бе посочен от политическите наблюдатели като най-вероятен приемник на Мушараф като главнокомандващ. В условията на остра политическа криза и извънредно положение, въведено на 3 ноември, генерал Кияни несъмнено ще играе важна роля и в политическия живот на страната, подчертава АФП.