/ ThinkStock/Getty Images
Кибератака с цел откуп парализира мрежите на най-малко 200 компании в САЩ в петък вечер, предаде Асошиейтед прес, като цитира компания за киберсигурност, която реагира на инцидента.

Зад инцидента изглежда стои хакерската банда "REvil", която е голям рускоезичен синдикат, специализиран в кибератаките с цел откуп, заяви Джон Хамънд от предприятието за киберсигурност "Huntress Labs" ("Хънтрес лабс"). Той добави, че хакерите изглежда са използват продукт за управление на мрежи, предоставян от софтуерния доставчик "Kaseya", за да провеждат атаката си чрез доставчиците на мрежови услуги.

Руски хакери ударили банковия сектор и критичната инфраструктура на Германия

"Kaseya" има клиенти на всички равнища, от големите предприятия до дребен бизнес, така че в крайна сметка това нападение може да засегне всякакви предприятия, предупреди Хамънд в Туитър.

Подобни кибератаки обикновено използват широко използвани програми и разпространяват зловреден софтуер с автоматичните ъпдейти.

Шефът на Колониъл пайплайн е платил 4,4 милиона долара откуп на хакерите

Засега не е ясно колко или кои потребители може да са засегнати, но "Kaseya" вече призова потребителите си в изявление на сайта си незабавно да спрат сървърите, използващи компрометирания продукт. Софтуерната фирма подчерта, че кибератаката е засегнала "малък брой" от клиентите й.

Хакерите искат откуп от 44,9 милиона долара, съобщава агенция "Блумбърг", цитирана от ТАСС.
БТА