/ iStock/Getty Images
Шефът на американския оператор на тръбопроводи Колониъл пайплайн (Colonial Pipeline) Джоузеф Блънт заяви днес в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", цитирано от Франс прес, че е е разрешил плащането на откуп от 4,4 милиона долара на информационните пирати. Те организираха кибератака срещу мрежата в началото на май.

Наясно съм, че това бе противоречиво решение. Признавам, че не ми беше приятно да видя как парите се изпаряват и попадат у такива хора, каза Блънт. Това обаче бе правилното решение за страната, коментира той пред вестника.

Хакерите зад атаката срещу Колониъл пайплайн получили 90 млн. долара от откупи

Хакерската група "ДаркСайд", която стои зад неотдавнашната кибератака срещу Колониъл пайплайн, е събрала откупи за общо 90 милиона долара в биткойни, преди да прекрати дейността си миналата седмица. Това сочи ново изследване, цитирано от телевизия Си Ен Би Си.

За девет месеца най-малко 47 компании са станали жертва на хакерите, като средната стойност на откупите, които те са плащали, за да си върнат достъпа до системите си, е била около 1,9 милиона долара, според изследователската компания Елиптик (Elliptic). Откупите са плащани в биткойни.

Байдън обяви, че тръбопроводът на „Колониъл пайплайн“ е постигнал оперативния си капацитет

По-рано този месец Колониъл пайплайн стана жертва на тежка кибератака, която принуди компанията да спре около над 8851 км тръбопроводи в САЩ, парализирайки системата за доставка на горива в югоизточните щати, припомня АФП.
БТА