/ БТА
Той каза, че не счита, че зад атаката срещу него стои руското правителство
Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че тръбопроводът на американската компания "Колониъл пайплайн" (Colonial Pipeline Co.) вече е постигнал оперативния си капацитет и добави, че очаква подаването на горива да се нормализира в края на седмицата, предаде Ройтерс.

Русия отрече „измислиците“, че е замесена в кибератаката срещу „Колониъл пайплайн“

Байдън каза, че не смята, че зад атаката срещу съоръжението стои руското правителство, но добави, че възнамерява да обсъди с руския президент Владимир Путин борбата с киберпрестъпността.

От сряда "Колониъл пайплайн" започна постепенно да рестартира работата на най-голямата тръбопроводна мрежа за горива в страната, спряла заради кибератака. Стигна се до недостиг на горива и паническо изкупуване на бензин в югоизточните части на САЩ.

Gulliver/Getty Images

"Тази сутрин "Колониъл пайплайн" съобщи, че горивото започва да тече към повечето пазари, които тя обслужва, и пълният оперативен капацитет ще е постигнат, още докато говорим", каза Байдън. Той добави, че ефектът няма да се почувства незабавно и ще е необходимо време за връщане към нормалното състояние.

Байдън заяви, че федералните власти са взели мерки, сред които разпращане на горива по бензиностанциите, достатъчни за зареждането на пет милиона превозни средства.

Президентът призова хората да не се презапасяват с бензин, защото положението ще се подобри през уикенда, и предупреди търговците на дребно да не повишават цените на горивата.

Кибератака срещу един от най-големите американски оператори на петролопроводи

Джо Байдън каза, че не смята, че руското правителство стои зад кибернападението, но добави, че замесените в атаката се намират на територията на Русия. "Имаме обаче сериозни основания да смятаме, че престъпниците, отговорни за тези атаки, живеят в Русия", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

Той съобщи, че САЩ са били в контакт с Русия по въпроса с мрежите за кибератаки, блокиращи данни с цел откуп, и заяви, че дейността им ще бъде блокирана. САЩ работят за създаването на международни стандарти, по които правителствата да бъдат предупреждавани за престъпни действия, каза президентът и изрази надежда, че ще може да обсъди това с руския президент Владимир Путин.

На 12 май Джо Байдън разпореди създаването на съвет, който да разследва киберпрестъпения и да налага нови софтуерни стандарти за правителствените агенции. Той призова Сената да утвърди ключовата номинация на Крис Инглис като национален директор по киберсигурността.     
БТА