Един от най-големите американски оператори на петролопроводи - „Колониъл пайплайн“ стана жертва на кибератака на 7 май
Един от най-големите американски оператори на петролопроводи - „Колониъл пайплайн“ стана жертва на кибератака на 7 май / БТА
Русия категорично отхвърля неоснователните твърдения на някои журналисти от САЩ, че е замесена в кибероперацията спрямо тръбопроводната компания "Колониъл пайплайн".

Кибератака срещу един от най-големите американски оператори на петролопроводи

От американска страна не са получени никакви искания за съдействие в разследването по. Това се казва в разпространено чрез Фейсбук изявление на руското посолство във Вашингтон, предаде ТАСС.

Посолството обърна внимание на „опитите на редица медии да обвинят Русия за кибератаката срещу "Колониъл пайплайн".

Същевременно американските власти хвърлят отговорността за инцидента върху криминалната група "ДаркСайд" и не я обвързват с конкретни страни. Категорично отхвърляме измислиците на някои журналисти и отново заявяваме, че Русия не провежда "злонамерени" операции във виртуалното пространство", подчертава мисията.

Посолството изтъква, че Русия последователно се обявява за професионален диалог със САЩ по проблемите, свързани с международната информационна сигурност.

На 25 септември 2020 г. президентът на федерацията Владимир Путин предложи комплексна програма от мерки за възстановяване на руско-американското сътрудничество в тази сфера, напомнят дипломатите на Москва.

Руската мисия отбелязва, че както е заявила преди година, американската страна може директно да се обърне към руския Национален координационен център по компютърни инциденти. "За момента посолството няма информация за искания на съдействие от американска страна", се казва в текста. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не е замесена в станалото.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американските разузнавателни служби нямат никакви данни, че Русия е замесена в атаката срещу "Колониъл пайплайн". По думите му обаче има данни, че използваният вирус изнудвач се намира в Русия и руската страна "носи известна отговорност за това да бъдат изяснени нещата".

Групата "ДаркСайд", появила се миналото лято, извършва атаки с вирус изнудвач срещу компании от средния и едрия бизнес, от които иска стотици хиляди и дори милиони долари, за да деблокира системите им, напомня Франс прес.
БТА