Москва разчита да съгласува пътна карта за уреждане на конфликта
Москва разчита да съгласува пътна карта за уреждане на конфликта / netinfo

По време на разговорите днес с мисията на Евросъюза начело с френския президент Никола Саркози Москва разчита да съгласува "пътна карта" за уреждане на руско-грузинския конфликт, докато в същото време се готви още утре официално да установи дипломатически отношения с Абхазия и Южна Осетия, пише в. "Комерсант".

Освен Саркози, ЕС командирова в Москва председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и върховния представител за външната политика и сигурността Хавиер Солана. Според източници от Брюксел това е направено по настояване на САЩ, които не са заинтересовани френският президент да обере всички лаври на основен миротворец в Кавказ, твърди московският вестник.

Преди да замине за Москва, Солана заяви за "Комерсант", че основна задача на преговарящите е "да постигнат съгласие за пълно осъществяване на шестте точки от споразумението, сключено на 12 август". Става дума за мирния план Медведев-Саркози, уточнява изданието. В Европа смятат, че Русия не е изпълнила изцяло ангажиментите си по този план, тъй като все още има руски военни в Грузия, например в град Поти. Той е доста отдалечен от зоните за сигурност, очертани след грузинско-абхазкия и грузинско-южноосетинския конфликт, пояснява всекидневникът.

Предвижда се също Солана да представи на Медведев предложенията на ЕС за изпращане на международни наблюдатели - 150-200 европейски полицаи, които в крайна сметка да заменят руските войски в буферната зона около Южна Осетия. Мисията на Евросъюза се надява да обсъди в Москва и възможността за създаване на международна комисия за разследване на конфликта в Южна Осетия, допълва "Комерсант".

Европейските инициативи като цяло не дразнят Москва. Днес тя ще представи пред партньорите си от Европа собствени виждания по споменатите теми, пише вестникът. Неназован висш служител от руското външно министерство изброява за изданието основните положения на "пътната карта", която Русия ще предложи днес, "за да допълни принципите за уреждане на ситуацията в Южна Осетия, залегнали в плана Медведев-Саркози".

Проектът предвижда в конфликтната зона около Южна Осетия да бъдат допуснати военни наблюдатели от ОССЕ, главно за да контролират грузинските войски. Освен това, принципно важно за Москва е Грузия и Южна Осетия да сключат споразумение за неупотреба на военна сила, подчертава "Комерсант".

По някои въпроси Русия и ЕС поначало не могат да се споразумеят. При всяко положение например Москва не може да даде заден ход, щом веднъж е признала независимостта на Южна Осетия и на Абхазия, отбелязва "Московский комсомолец". В други области обаче Москва може и трябва да отстъпи пред ЕС. Не ще стигне доникъде, ако държи до безкрайност руски войски в Грузия. Един "буфер" от европейски наблюдатели, дори военни, край границите на бившите размирни грузински провинции явно е най-малко лошият от всички възможни варианти, смята вестникът.