Моряци загинаха при потъването на кораб край Ливан
Моряци загинаха при потъването на кораб край Ливан / cнимка: Reuters

Най-малко девет души са загинали при потъването на товарен кораб край бреговете на Ливан. Спасителните екипи продължават да търсят оцелели, съобщи АП. Плаващият под панамски флаг съд претърпял корабокрушение вчера, след като попаднал в морска буря. Служител от ливанските военноморски сили заяви, че досега са били намерени телата на девет души от 83-членния екипаж. По думите му 35 моряци още се водят изчезнали, а 39 - били спасени.

Предполага се, че корабът, превозвал овце и друг добитък, е пътувал от Уругвай за Сирия. На борда му е имало моряци от Великобритания, Австралия, Русия, Ливан, Сирия, Пакистан, Филипините и Уругвай, съобщи ливанската Национална информационна агенция, цитирана от БТА. Британското посолство потвърди, че в екипажа е имало двама британски граждани, но заяви, че засега тяхната съдба е неизвестна, отбеляза АП.

Спасителните операции продължиха и днес въпреки лошото време. Член на екипажа каза, че преди да потъне, корабът се разтресъл, след което капитанът наредил на моряците да си сложат спасителните жилетки и да скачат във водата.

В спасителните дейности участват мироопазващите сили на ООН (УНИФИЛ), военноморският флот на Ливан, два кораба и два британски хеликоптера от остров Кипър. УНИФИЛ изрази надежда, че съвместните усилия ще помогнат да се сведе до минимум броят на жертвите от трагичния инцидент, посочи АП.