Молдовката, издирвана във връзка с Коста Конкордия, даде признаци за живот
Молдовката, издирвана във връзка с Коста Конкордия, даде признаци за живот / снимка: Reuters

Молдовската гражданка, издирвана от италианските власти във връзка с трагедията с кораба "Коста Конкордия", публикува изявление в профила си във Фейсбук, съобщава Асошиейтед прес.

Домника Чемортан заяви само, че е била на една от палубите на "Коста Конкордия" с капитана на кораба Франческо Скетино и с други членове на екипажа, сред които и директора на развлекателната програма на круизното пътуване. Тя е стояла до тях на палубата, след удара на кораба в скалата.

По-рано италиански издания написаха, че 25-годишната дама била видяна от пътници да вечеря с капитана в един от ресторантите на кораба малко преди трагедията. Изданията твърдяха, че молдовката, която е била танцьорка преди три години на друг круизен кораб, не се водела нито сред пътниците, нито сред персонала на "Коста Конкордия". Разследващите трагедията искаха да изяснят статута й и да проверят твърденията, че тя се е намирала в салон близо до капитанската кабина и може би е станала свидетел на действията на капитана и неговите помощници преди и по време на трагедията.

По повод на тези информации в обаждане до молдовска телевизия Домника защити Скетино и подчерта, че той е свършил велики неща на кораба и е спасил над 3000 души, предаде АП.

Същевременно от компанията оператор на "Коста Конкордия" "Коста крочиере" отрекоха твърденията, че Домника е фигурирала в списъка на хората на борда на кораба, но не уточниха дали е била част от персонала или от пасажерите, предаде ДПА.

Италианската телевизия Скай Ти Джи разпространи нов компрометиращ телефонен разговор от "Коста Конкордия" до пристанищните власти на Ливорно, отговарящи и за остров Джилио, предаде Франс прес.

Този разговор се е състоял между неназован член на екипажа и представител на пристанищните власти на Ливорно, уточнява БТА. Двамата са говорили 40 минути, след като корабът се е ударил в скала. Разговорът е по инициатива на представителя на властите в Ливорно. В него техният представител пита члена на екипажа какъв е проблемът на борда и последният отговаря, че става дума само за спиране на тока. Тогава представителят на властите в Ливорно казва, че е получил сигнал от пътници, че те е трябвало да облекат спасителни жилетки, което не се прави само при авария с тока. Но представителят на екипажа отклонява питането и продължава да говори само за спиране на тока и за проверка за причините за аварията.