/ БГНЕС
Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин се извини, че не е информирал навреме президента Джо Байдън за диагнозата и лечението си от рака, съобщи NBC News.

"Искам да бъда много ясен. Не го направихме добре, аз не го направих, както трябва. Трябваше да съобщя на президента. Трябваше да уведомя моя екип, американската общественост и поемам цялата отговорност. Извинявам се на членовете на моя екип и на американския народ", заявява Остин на пресконференция в Пентагона, след като се завърна на работа, след хоспитализацията си през януари.

Той допълва, че "не е имало проблеми в йерархията, нито е имало рискове при управлението на министерството, докато е в болнични".

Той също така заявява, че Пентагонът вече е въвел нови мерки, за да предотврати разкриването на информация в бъдеще.

Остин подчертава, че когато е научил за диагнозата си "рак на простатата" през декември, е "искал да запази личния си живот, отбелязвайки, че като цяло е затворен човек, че обича личното си пространство и не иска да натоварва другите с проблемите си".

70-годишният Лойд Остин беше приет във военна болница на 22 декември за операция от рак на простатата. Той се е върнал в болницата на 1 януари поради усложнения, включително инфекция на пикочните пътища.

Хоспитализацията му е оповестена едва четири дни по-късно, а причината е изяснена по-късно от Пентагона на 9 януари.

Белият дом твърди, че не е знаел за хоспитализацията на министъра на отбраната и че Лойд Остин първоначално не е информирал президента Джо Байдън. Ръководителят на Пентагона е втори след президента в командната верига на американската армия и трябва да бъде на разположение по всяко време в случай на непредвидена криза.

Тайното му настаняване за лечение предизвика възмущението на някои медии и на републиканците в Конгреса.
Агенция "Фокус"