/ Снимка: Георги Димитров
Израелският министър на отбраната Лойд Остин пристигна в Израел за разговори, които се очаква да се фокусират върху евентуалния край от страна на Израел на високоинтензивната война, водена в ивицата Газа и фокусирането върху прехода към един по-ограничен и целенасочен конфликт, предаде Ройтерс.

За Лойд Остин това пътуване го поставя в деликатна позиция и той трябва да балансира между две страни. Остин е твърд поддръжник на правото на Израел на самозащита след изненадващата атака на "Хамас" срещу израелската територия на 7 октомври.

Застреляните от Израел заложници изписали SOS с остатъците от храната си

Но той също така все повече изразява безпокойството си от страданията на цивилните палестинци в Газа, подложена на израелските удари. В реч по-рано този месец Остин дори нарече цивилните "център на гравитацията" на войната на Израел срещу "Хамас" и предупреди, че има риск от радикализация на тези хора.

Високопоставен представител от сектора на отбраната, придружаващ Остин в това пътуване, заяви пред репортери, че се очаква американският министър да проведе разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с израелския министър на отбраната Йоав Галант.

СЗО определи болница в Газа като „кървава баня“

"Онова, което вие виждате на терен, високоинтензивни сухопътни операции, плюс въздушни удари, няма да продължи вечно. Това е една фаза от кампанията", заяви официалният представител. По време на разговорите си с израелските ръководители Остин ще обсъжда именно прехода към следващата фаза във войната.
Габриела Големанска/БТА