/ gettyimages
Нанси Фезер, федералната министърка на вътрешните работи забрани списанието "Компакт" и Федералната служба за защита на конституцията го категоризира като дясноекстремистко, предаде германската телевизия "Мителдойчер Рундфунк".

Забраната засяга и свързаните с него социални медийни канали в платформите "Х", "Ютюб", "Фейсбук", "Тикток", "Гетр" и "Телеграм".

Във вторник полицията претърси търговски обекти и жилища в провинциите Бранденбург, Хесен, Саксония и Саксония-Анхалт. Иззети са активи и други доказателства, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. По време на претърсването са били конфискувани носители на информация, лаптопи, мобилни телефони и документи, уточни ведомството.

Според МВР списание "Компакт" нарушава свободния демократичен ред и човешкото достойнство и е "агресивно настроено" в поведението си. Има опасения, че от текстовете читателите и зрителите на медийните продукти на "Компакт" са подстрекавани и насърчавани да действат срещу конституционния ред. Смята се, че новинарските материали на "Компакт" "агресивно пропагандират свалянето на политическата система". 

"Компакт" е "глас на дясната екстремистка сцена", заяви министърката на вътрешните работи Фезер. "Това списание подстрекава по неописуем начин към омраза към евреите, към хората с миграционен произход и към нашата демокрация". Забраната показва, "че предприемаме действия и срещу тези, които създават атмосфера на омраза и насилие срещу бежанците и мигрантите и искат да разрушат демократичната ни държава", каза тя.

Главен редактор на месечното списание е Юрген Елзесер, чийто дом също е бил претърсен, съобщи телевизия "Тагесшау".

Членове и привърженици на "Алтернатива за Германия" редовно получаваха трибуна в "Компакт", най-вече лидерът на Алтернатива за Германия (АзГ) Бьорн Хьоке, пише "Тагесшау". Телевизията обяснява, че връзката между двете представлява класическа ситуация, в която печелят всички: с помощта на "Компакт" АзГ постига обхват и може да разпространява безпроблемно своето съдържание, а в замяна "Компакт" успява да упражнява политическо влияние. 

Партия "Алтернатива за Германия" разкритикува остро правителствената забрана на крайнодясното списание "Компакт", предаде ДПА. 

Решението е "тежък удар по свободата на медиите", казаха в общо изявление съпредседателите на крайнодясната формация Алис Вайдел и Тино Крупала. Двамата заявиха, че забраняването на медия е равнозначно на "отнемане на правото на дискусии и отхвърляне на различните мнения", и обвиниха Фезер в злоупотреба с власт "с цел потискане на критичното писане".

Фезер забрани списанието с главен редактор Юрген Елзесер в четири държави и претърси помещения, свързани с медията. Забраната включва и организирането на събития, свързани с т.нар. синя вълна - сравнително нов символ за кампания за насърчаване на смяната на правителството след следващите парламентарни избори през септември 2025 година и носи името си заради синия цвят, с който се характеризира "Алтернатива за Германия". 

От 2015 г. насам антизападната линия на списанието все повече се губи в расистки и конспиративни подходи, пише списание "Щерн". Елзесер вижда списанието като алтернативна, "опозиционна" медия. През 2018 г. той заяви, че "задачата на опозиционните медии е да допринесат за свалянето на режима".

Първоначално слабо забелязано, списанието извлича значителна полза от възхода на "Алтернатива за Германия" и други десни движения като "Пегида", коментира "Щерн". "Компакт" се превърна в олицетворение и модел за подражание на така наречените алтернативни медии. "Пегида" и други подобни движения маршируваха по улиците, а "Компакт" се грижеше за положителните репортажи. Списанието беше популистко и опростено от самото начало, обобщава изданието.

То добавя, че в статиите авторите са се нахвърляли срещу "ислямизацията" на Германия, правителството на Ангела Меркел и "лъжливата преса", а от друга страна, "Алтернатива за Германия" и други десни движения са били неизменно подробно обсъждани, както и авторитарни държавни лидери като Владимир Путин или Виктор Орбан. С течение на времето тонът в списанието става все по-радикален, отбелязва "Щерн". Списанието все по-често е критикувано за разпространяване на антисемитско, расистко съдържание и теории на конспирацията. 

Федералното министерство на вътрешните работи определи забраната на списание "Компакт" като "тежък удар срещу дясноекстремистката сцена".

В момента забранени са продажбата на списанието, уебсайтът и символите, свързани със списанието, уточнява телевизия Ен Те Фау. В резултат на това АзГ ще загуби платформа за разпространение на своето съдържание, коментира медията.

Лидерката на "Левите" Катина Шуберт смята, че сега е "неизбежно" да се обмисли забрана на АзГ. Понастоящем партията се наблюдава от Федералната служба за защита на конституцията като предполагаема дясноекстремистка организация. Към момента обаче не може да се предвиди дали в бъдеще цялата партия може да бъде категоризирана като потвърдена дясноекстремистка организация от разузнавателните служби.

Бундестагът, Бундесратът и федералното правителство са единствените конституционни органи, които са оправомощени да подават заявления за забрана на партия.

По болезнени исторически причини пресата в Германия се ползва със свободи, които се засягат само в изключителни случаи, пише вестник "Цайт". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА