"Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата или по интернет". Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг за изборите в чужбина.

Според него сегашната организация на изборния процес зад граница създава много бюрократични спънки като неявяването на членове на СИК от политическите квоти и процеса по командироване на служители на МВнР и транспортиране на изборните книжа и машини.

"Има и по-цивилизован начин за гласуване в чужбина като гласуване по пощата и интернет. Това са възприети практики от много страни на ЕС. Няма логика човек да може от телефона си да преведе целите си спестявания по някаква сметка, а да няма доверие на това да упражни гласа си. Фокусирането върху детайлите в изборния процес няма да повишат доверието в него, други са факторите, които ще направят", допълни Милков.

Той обобщи и  данните от изборния ден зад граница. "Малко над 178 000 български граждани са гласували на изборите зад граница". Това каза на брифинг министърът на външните работи Николай Милков.

По думите му изборите в чужбина са протекли спокойно, без съществени проблеми.

"Основните проблеми бяха в Турция и благодарение на бързата реакция успяхме бързо да заменим неявилите се членове на СИК с резерви, така че комисиите да започнат работа", обясни Милков.

"58 000 души са гласувалите в Турция, 27 000 в Обединеното кралство, Германия – 22 000, Испания 11 000, САЩ - 10 000", допълни той. 

По думите му в секционните комисии са били назначени около 4200 човека. 

"На изборите през ноември 2021 г. секциите са били 751 и са гласували 230 960 души, през юни 2021 г. секциите са били 782, а гласувалите – 173 843 души, през април 2021 г. е имало 464 секции и са гласували 180 435 български граждани", каза още министърът.

"Предстои прибирането на изборните книжа и машините за гласуване", уточни Милков.

Той коментира и темата за присъединяването на България към Шенген.

"Очаква се днес Европейският парламент да излезе с нова резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген, която да се одобри с огромно мнозинство и да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира членството ни в шенгенското пространство", заяви Милков.

По думите му скоро у нас предстои посещение на мисията за проверка на България.