Милиционер загина, двама са ранени, при експлозия в Северна Осетия
Милиционер загина, двама са ранени, при експлозия в Северна Осетия / снимка: Reuters, архив

Един милиционер бе убит и двама бяха ранени при експлозия на границата между руските републики Северна Осетия и Ингушетия. Това сочат предварителни данни на северноосетинското вътрешно министерство, предаде ИТАР-ТАСС.

Органите на реда предполагат, че тазсутрешната  атака срещу пост на пътната милиция край местното село Чермен е дело на атентатор самоубиец. На местопроизшествието са изпратени екипи от правоохранителните и силовите ведомства, добавя агенцията.

Различни източници от милицията потвърдили според АФП предварителните данни за пострадалите и версията за атентатор самоубиец. Пресслужбата на местното вътрешно ведомство уточнила за Интерфакс, че 20-годишен младеж се самовзривил, щом милиционерите поискали документите му за проверка. Друг източник от републиканските силови структури обаче съобщил, че имало данни бандитите да са били трима.

Засилена е охраната на всички обекти от системата на северноосетинското вътрешно министерство, съобщи ведомството.  

Подобни произшествия в последно време не се случват често в Северна Осетия. Последният самоубийствен атентат в републиката бе извършен през 2008 г., когато терористка се самовзриви във Владикавказ и освен нея загинаха 12 души, предимно местни студенти, напомня Интерфакс. 

Атентатите от този тип са по-типични за други руски републики, по-специално Дагестан и Ингушетия. Терористите често избират там за мишени постове на пътната милиция, добавя агенцията и посочва за пример по-специално смъртоносните експлозии в дагестанския град Кизляр и ингушетския Карабулак съответно през март и април т.г.