Микола Азаров е новият премиер на Украйна
Микола Азаров е новият премиер на Украйна / Reuters

Парламентът на Украйна утвърди Микола Азаров, един от лидерите на Партията на регионите, за премиер на страната, съобщи ИТАР-ТАСС. За кандидатурата му гласуваха 242-ма депутати при необходими 226. Кандидатурата му бе представена във Върховната рада от президента Виктор Янукович. С 237 гласа парламентът освободи Юлия Тимошенко от задълженията на глава на правителството.

Украйна ще изгради нормални отношения с Русия, заяви новият украински Азаров на пресконференция, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. "Ще изградим нормални отношения, изхождайки от разбирането, че първо, Русия е наш съсед и второ, че тя е страна, с която Украйна има дългосрочни стратегически интереси", заяви Азаров. Премиерът напомни за уговорката на президентите на Украйна и Русия да започнат подготовката за заседанието на междуправителствената комисия, в хода на което по думите му ще бъде повдигнат газовия въпрос. "В страната се появи работоспособно правителство", заяви Азаров и добави, че икономиката на Украйна през 2010 г. ще се стабилизира. "Разчитаме, че през 2010 г. ще стабилизираме ситуацията в страната". Запознати сме с прогнозите на световните експерти за втората вълна на кризата през 2012 г., каза премиерът. "Украйна трябва да бъде готова за нея". По думите на Азаров 2012 г. ще бъде повратна точка за Украйна, а реформите в страната ще започнат от първия работен ден на новото правителство.

Тази сутрин председателят на Върховната рада Володимир Литвин обяви създаването на новата коалиция "Стабилност и реформи" на базата на парламентарните групи на Партията на регионите, Комунистическата партия, Блока на Литвин и група независими депутати. В нея влизат 235 депутати.

В състава на коалицията влизат фракциите на Партията на регионите на новия президент Виктор Янукович, Комунистическата партия и група независими депутати. Янукович встъпи в длъжност на 25 февруари, а на 2 март бе обявено разпускането на коалицията начело с Блока на Юлия Тимошенко.