Мерките за сигурност на папата са строги, но недостатъчни
Мерките за сигурност на папата са строги, но недостатъчни / снимка: Reuters

Сигурността на римските папи беше засилена след атентата срещу папа Йоан Павел Втори, извършен на 13 май 1981 г. Въпреки това инцидентът от тази нощ, когато млада жена се нахвърли върху папа Бенедикт Шестнайсети и го повали на земята в базиликата Свети Петър, показва, че въпросът със сигурността на папите съвсем не е решен, отбелязва Франс прес.

Около 350 души се грижат по принцип за сигурността на главата на Римокатолическата църква. 110 от тях са членове на швейцарската папска гвардия - личната армия на папата, около стотина са членове на ватиканската жандармерия, а 140 са офицери и агенти на италианската полиция.

Иначе площад Свети Петър, пред едноименната базилика, е свободен за движение на хора, но около него има метални бариери. При общите аудиенции при папата обаче хората влизат на площада през пропускателни пунктове. На входа на базиликата Свети Петър пък има непрекъснато действащи детектори за метали.

В района непрекъснато има патрулни коли на италианската полиция. Зоната се наблюдава и от охранителни камери, пише БТА.

Всички тези мерки за сигурност се затягат при по-специални събития, като Рождествената литургия и литургията по повод Възкресение Христово. Тогава по покривите на околните сгради се разполагат и снайперисти, а из района патрулират и екипи с кучета, обучени да търсят експлозиви. За тези случаи са предвидени и хеликоптери и блиндирани автомобили, а околните болници са приведени в състояние на тревога.

Нападателката на папата от тази нощ се оказа 25-годишната Сузана Майоло, която има двойно италиано-швейцарско гражданство. Тя била психически неуравновесена и миналата година се опитала за първи път да се доближи до папата по време на литургия в базиликата Свети Петър по повод Коледа.

На 6 юни 2007 г. германец на 27 години, който също се оказа душевно неуравновесен, се опита да скочи в откритата кола, с която Бенедикт Шестнайсети се движеше по площада Свети Петър. Охранителите на папата веднага се намесиха и го обуздаха.

Предшественикът на Бенедикт Шестнайсети - папа Йоан Павел Втори, освен че стана обект на покушението от 1981 г., заради което турчинът Мехмед Али Агджа прекара 19 години в италиански затвор, е бил и мишена на терористичната мрежа на Осама бин Ладен. През ноември 2002 г. британският в. "Таймс" написа, че Йоан Павел Втори е трябвало да бъде убит от Ал Кайда по време на негова визита във Филипините, отменена в последния момент по здравословни причини.

На 25 януари 1989 г. 23-годишен англичанин пък се опита да се доближи до Йоан Павел Втори, крещейки, че е Божият син.