Медведев: Топката е в полето на Тбилиси
Медведев: Топката е в полето на Тбилиси / снимки: БГНЕС

Шестте принципа, одобрени на срещата между президентите на Русия и Франция, са добро средство за решаване на проблема и намиране на изход от възникналата драматична ситуация и напълно могат да бъдат използвани както от Грузия, така и от Южна Осетия. Това заяви в Москва руският президент Дмитрий Медведев на съвместна пресконференция с френския си колега Никола Саркози. От Москва Саркози заминава за Тбилиси, за да ги представи, и ако грузинската страна бъде реално готова да подпише, действително изтегли войските си на изходните позиции и изпълни тези принципи, то пътят към постепенно нормализиране на обстановката в Южна Осетия ще бъде открит. "Всичко зависи от Тбилиси", заяви руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Грузия ще обяви Абхазия и Южна Осетия за окупирани територии, заяви президентът Михаил Саакашвили пред десетки хиляди свои привърженици, събрали се на митинг в центъра на Тбилиси, предаде Асошиейтед прес. Саакашвили обяви, че Грузия официално ще обяви руските мироопазващи сили в двете сепаратистки републики за окупатори. „Грузинският Давид ще победи руския Голиат, заяви държавният глава на Грузия пред близо 70 000 души”, съобщи Франс прес. Грузия напуска Общността на независимите държави (ОНД), обяви Саакашвили. Тбилиси ще окаже натиск върху Украйна и други държави да последват това решение.

Доминираната от Москва ОНД е създадена след разпадането на СССР и обединява бившите съветски републики без прибалтийските държави, отбелязва Франс прес. Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекторезолюция, в която се призовава за незабавно и безусловно прекратяване на военните действия в Грузия и за пълното изтегляне на руските и грузинските сили към позициите, които заемаха преди 7 август, съобщи БТА. Проектът е съставен от Франция, която в момента председателства Европейския съюз и беше разпратен до 15-те страни членки на СС. Ако бъде подложен на гласуване, той неминуемо ще срещне ветото на Русия, отбелязва агенцията.

Проекторезолюцията призовава страните членки на ООН да потвърдят ангажимента си да зачитат суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Грузия. В документа се акцентира върху "неотложната необходимост. . . всички участници (в конфликта) да започнат незабавно преговори за намирането на мирно и трайно решение". В текста е изразена силна подкрепа за посредничеството на страните членки на ООН, ЕС и ОССЕ и се посочва, че Съветът за сигурност възнамерява да предприеме допълнителни действия за постигането на решение на кризата. Текстът предвижда всички страни по конфликта да изпълнят изцяло разпоредбите на Московското споразумение за прекратяване на огъня и разделяне на силите от 1994 г. и да сътрудничат във всяко отношение на военната наблюдателна мисия на ООН в Грузия. Страните трябва също така да позволят на хуманитарните помощи да достигнат до нуждаещите се.

Близо половината от руснаците искат сепаратиския грузински регион Южна Осетия да стане част от тяхната страна, сочи проучване на независимата агенция Левада, цитирано от Ройтерс. Според анкетата 46% от руснаците искат Южна Осетия да стане част от Руската федерация. 34 на сто смятат, че тя трябва да стане независима държава, а според едва 4% искат Южна Осетия да остане част от Грузия. Проучването е извършено сред 2100 руснаци в големи градове на 9 и 10 август.

Русия поиска Грузия да подпише юридически обвързващ документ, който да гарантира неупотребата на сила и обяви, че грузинските сили трябва да се върнат в базите си, за да може да се задейства международен план за мир, предаде Ройтерс, цитирайки руския външен министър Сергей Лавров след срещата между руския президент Дмитрий Медведев и френския му колега Никола Саркози.