Медведев постави условия за мир в Грузия
Медведев постави условия за мир в Грузия / снимки: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че са необходими две условия за окончателното уреждане на военния конфликт с Грузия, предаде Ройтерс. "Можем да обсъдим въпроса за окончателно уреждане при изпълнението на две условия", каза той в началото на срещата си с френския президент Никола Саркози.

Първото условие е връщането на всички грузински войски на изходните позиции на дислокация и частична демилитаризация на тези военни формирования. Второто условие е подписване на юридически обвързващ документ за отказ от прилагане на сила, обясни президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Медведев смята, че в Южна Осетия е постигната главната цел – защитени са миротворците и гражданите.

В центъра на Тбилиси малко преди обед бе чута силна експлозия, съобщи Франс прес. По сила експлозията приличала на взрива, избухнал в неделя срещу понеделник при руска бомбардировка срещу обект на пет километра от грузинската столица. Причината за експлозията все още не е установена, посочва АФП. Грузинските власти обвиниха отново Русия, че бомбардира обекти на грузинска територия. Секретарят на Съвета за сигурност на Грузия заяви за агенцията, че при въздушни удари е бил засегнат и петролопроводът Баку – Тбилиси – Джейхан, но засега размерът на щетите не бил установен.

В Москва говорител на Генералния щаб на руските въоръжени сили обяви, че летището в грузинския град Сенаки (в западната част на страната) е под контрола на руски части. Заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Анатолий Ноговицин обяви на пресконференция, че руската авиация не е нанасяла удари по град Гори. "Гори се намира на 40 км от линията на конфликта. Там, където свършва зоната за сигурност, ние не нанасяме удари по мирни обекти", подчертал той. "В операцията бяха използвани оръжия с висока точност. Ние разполагаме със средства, които ни позволяват да се откажем от тактиката на бомбения килим и да унищожаваме единствено военни цели".

Холандски телевизионен кореспондент е бил убит при руските бомбардировки над грузинския град Гори през изминалата нощ. Това съобщи холандският посланик в Тбилиси, цитиран от Асошиейтед прес. Дипломатът отказа да разкрие самоличността на журналиста, който работел за телевизия RTL-2. Един от колегите му бил ранен.

Русия не се стреми да свали от власт грузинския президент Михаил Саакашвили, но счита, че ще „бъде по-добре“, ако той напусне властта, заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Г-н Саакашвили не може вече да бъде наш партньор и ще бъде по-добре да си отиде“, заяви Лаворв на пресконференция с финландския си колега Александер Стуб, който е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Грузинската министърка на външните работи Екатерина (Ека) Ткешелашвили бе принудена да отмени посещението си в Брюксел за среща с посланиците на страните членки на НАТО, съобщи Ройтерс. Тя е аргументирала решението си с обстановката в страната.

"Нито един от членовете на правителството не може да напусне страната в този момент", заяви неин говорител. На срещата на Съвета на НАТО ще присъства посланичката на Грузия в ЕС Саломе Самадашвили. Срещата ще бъде посветена на кризата между Грузия и Русия, посочва Ройтерс.

НАТО отмени и сесията на Съвета НАТО-Русия, съобщи Асошиейтед прес. Според руския посланик в алианса Дмитрий Рогозин срещата била отложена заради натиск, оказан от САЩ. "Оценяваме този демарш на делегацията на САЩ като нежелание да се води сериозен разговор за причините и последствията от грузинската агресия срещу Южна Осетия, като нежелание на американската страна в присъствието на делегациите от НАТО да отговаря на трудни въпроси за степента на участие на САЩ в подготовката и развитието на тези трагични събития", подчертал Рогозин.

Русия настоява между Грузия и Южна Осетия да бъде създадена демилитаризирана зона, заяви на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров, предадоха световните агенции. Лавров говори пред журналисти след срещата си с външния министър на Финландия Александър Стуб, представител на страната, председателстваща Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Според руския външен министър грузинските военни трябва да бъдат изведени от територията на Южна Осетия и от всички позиции, които са били използвани по време на нападението срещу сепаратистката република. Лавров посочи конкретно района на град Гори, където според него са били разположени военни обекти, използвани в агресията срещу Южна Осетия.

Предисторията на конфликта:

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.