/ БГНЕС
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър защити правото на Гърция да осигури сухопътната си граница с Турция, като предупреди срещу дестабилизиращия ефект на „подведените“ мигранти, които искат да преминат в ЕС, съобщи в. „Катимерини“.

"Съединените щати намират настоящата ситуация за неустойчива, неприемлива", каза Палмър по време на посещение в пристанището Александруполис в Гърция.

„Безконтролното движение на хиляди хора, които са били подведени да вярват, че пътят към Европа е отворен, е фундаментално дестабилизиращо, то е неустойчиво. Това трябва да се промени“, каза той. Палмър изрази оптимизъм, че скорошното споразумение за прекратяване на огъня между Русия и Турция в района на Идлиб в Сирия ще потисне част от напрежението.

Попитан дали Гърция трябва да наложи допълнителни мерки за сигурност на границата си, Палмър каза, „ние подкрепяме - както президентът направи даде ясно да се разбере - правото на Гърция да защитава своите граници".

„Аз лично съм впечатлен от професионализма на гръцките служби за сигурност по границата, от начина, по който са се справили сами, от начина, по който са се справили с много предизвикателни обстоятелства“, каза той.

Гърция има нашата подкрепа от гледна точка на това, какво прави както тук, в Еврос, така и в Беломорието, за да гарантира сигурността на границите".