Масирана атака на Израел в Ливан, 7 убити
Масирана атака на Израел в Ливан, 7 убити / netinfo

Най-малко седем души са убити, а 36 са ранени при бомбардировка на израелски безпилотни самолети, които изстреляли най-малко девет ракети срещу бежански конвой в Ливан, предадоха световните агенции.

Конвоят се състоял от над 100 цивилни коли, придружавани от войници и полицаи. Той тръгнал от град Марджаюн в Южен Ливан и бил бомбардиран в западната част на долината Бекаа. Конвоят бил изведен от Марджаюн от бронирани коли на мироопазващите сили на ООН, но те вече не го придружавали в момента на бомбардировката.

Говорител на ООН уточни, че израелските сили са били известени за бежанския конвой и са дали разрешение за преминаването му. Израелски самолети извършиха тази сутрин четири нападения срещу пътища в Северен Ливан, водещи към Сирия, предадоха световните агенции. Нападенията са извършени в провинция Акар на около 100 км северно от Бейрут.

Това са първите израелски удари след приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, в която се призовава за прекратяване на започналите на 12 юли бойни действия между Израел и ливанското шиитско движение Хизбула.

Израелски самолети извършиха нападения и срещу южния ливански град Сайда. Мишена станаха източните квартали на пристанищния град. Въздушни удари са нанесени и срещу южния пристанищен град Тир.