Малала
Малала / БГНЕС, архив
Носителката на Нобелова награда за мир, която талибаните се опитаха да убият в Пакистан, Малала Юсафзаи завърши гимназия във Великобритания и с въодушевление очаква да започне университетското си следване, предаде Франс прес. "Днес е последният ми ден в училище и първият ми в Туитър", написа 19-годишната девойка в акаунта си, който вече има над 100 000 абонати.

Малала завърши средното си образование в гимназия в Бирмингам, втория по големина британски град, където намери убежище със семейството си през 2012 г., след като бе тежко ранена в нападение на талибаните. 14-годишната тогава Малала бе простреляна в главата и рамото в нападението над училищния й автобус в долината Суат в Пакистан, насочено срещу нея заради борбата й за правото на образование на момичетата.

Малала Юсафзаи призова Доналд Тръмп да отмени указа си за бежанците

Оттогава тя се превърна в икона на защитата на правото на образование на жените и получи Нобеловата награда за мир през 2014 г.

Напускането на училище й оставя "сладко-горчив привкус", написа тя в поредица от туитове. "Въодушевена съм за моето бъдеще, но зная, че милиони момичета по света не посещават училище и може би никога няма да имат възможността да завършат образованието си", добави тя.

 
БТА