Макрон осъди насилието на „жълтите жилетки“ при протестите в Париж

/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието при протестите на "жълтите жилетки" в Париж през уикенда. Действията на хората, прибегнали до насилие, не биха могли да се нарекат демонстрации, подчерта Макрон. Това са хора, които искат да разрушат републиката, дори да е с риск да убиват, заяви той.

Много бутици на булевард "Шанз-Елизе" в центъра на Париж бяха разграбени и опожарени в събота следобед от демонстрантите, скандиращи "Революция!".
 

Тентата на луксозния ресторант "Фуке", който в събота сутринта бе разграбен, също бе подпалена за кратко.

На фона на разграбването на магазини на емблематичния парижки булевард, протестиращи призоваваха тълпата да се насочи към намиращия се наблизо Елисейски дворец, официалната президентска резиденция. Самият Макрон обаче не бе в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщи неговата канцелария.

Органите на реда се опитаха да разпръснат тълпата със сълзотворен газ и част от "Шанз-Елизе" потъна в гъста мъгла.
 

Премиерът Едуар Филип, който дойде на място, за да изрази "своята най-голяма подкрепа" за полицията, нарече проявите на насилие "неприемливи". "Тези, които извиняват или насърчават подобни действия, са "съучастници", предупреди той.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди действията на, по думите му, "професионалните" вандали и призова полицията да отговори "с най-голяма твърдост".
 

Вчерашната 18-а поред събота на мобилизация на "жълтите жилетки" бе белязана от нов подем на насилието, след като протестното движение бе загубило инерция през последните седмици.

Сцените на грабежи и сблъсъци напомниха за станалите на 24 ноември и в началото на декември. Тогава кадрите с опустошения булевард "Шанз-Елизе" и поругаването на Триумфалната арка обиколиха света.
БТА