/ Guliver/Getty Images
Френските власти очакват по-значителна мобилизация в цяла Франция на утрешния девети съботен протест на "жълтите жилетки", предаде Франс прес, като се позова на префекта на парижката полиция и шефа на националната полиция.

На цялата територия на страната "очакваме връщане на мащаба на мобилизация отпреди коледните празници", обясни днес генералният директор на националната полиция Ерик Морван пред радио "Франс ентер".

Сблъсъци, напрежение и арести в първия за годината протест на „жълтите жилетки“ във Франция

Смятаме, че мобилизацията в столицата ще е по-голяма, отколкото миналата събота, а поведението на групите, които ще участват, ще е по-радикално и ще има повече опити за насилие, каза префектът на полицията в Париж Мишел Делпюеш пред информационната телевизия СиНЮЗ.

В социалните протести на 5 януари участваха повече демонстранти след спада в числеността им през празниците. Властите съобщиха за 50 000 души, 3500 от тях - в Париж.

Задържаха лидера на "жълтите жилетки" в Париж

Седмица след седмица наблюдаваме тенденция към все повече насилие, главно в поведението на малки групи, които вземат на прицел центровете на властта, каза Делпюеш.

Префектът потвърди, че за утре са взети извънредни мерки за сигурност, като тези от средата на декември. В цяла Франция в готовност са 80 000 полицаи и жандармеристи, а 5000 от тях с 14 бронирани машини на жандармерията ще се грижат за реда и сигурността в Париж.

Телевизия Бе Еф ЕМ цитирана от ТАСС, съобщи, че най-големи протестни акции се очакват в Париж, Бордо, Марсилия, Тулуза, Лион и Страсбург.
Според властите в демонстрациите на 15 декември в страната са участвали 60 000 души. 
БТА