/ БГНЕС
Македония гласува на референдум
99046
Македония гласува на референдум
  • Македония гласува на референдум
Македония гласува в референдум, който в съседката ни наричат исторически. Гражданите трябва да кажат да или не в отговор на въпроса "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?"
 
Нареченият "исторически" в Македония референдум, всъщност е с консултативен характер. Решението за промяна на името на държавата, вследствие на договореностите с Гърция, на Северна Македония минава през конституционни промени, за които пък трябва да гласуват 2/3 от депутатите в македонското Собрание. И въпреки, че в крайна сметка отговорът на въпроса от референдума е свързан с промени в конституцията и промяна на името, основният акцент в кампанията беше насочен именно към членството в НАТО и ЕС, към което Македония отдавна се стреми.

Президентът на Република Македония призова за бойкот на референдума
 
Македония референдум
БГНЕС


Аргументът - съгласието за името с Гърция обезпечава придвижването към тези структури. "Ако на референдума гласуват всички граждани против, аз и всички политици, така би трябвало в демократичните страни, да последваме гласа на гражданите и пропада договорът с Гърция". Така премиерът Заев обясни какво би станало при положение, че повече от гласувалите на допитването отговорят отрицателно на въпроса. Макар и не много на брой има гласове против.
 
В съседката ни пристигнаха купища политици от Европа и САЩ, а призивът на всички тях беше гражданите да гласуват, защото всъщност голямата опасност е бойкотът на този референдум.

Македония отива на референдум на 30 септември

Македония референдум
БГНЕС


Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не призова за бойкот, но и не подкрепя питането. Според него съмишлениците и симпатизантите на партията ще гласуват по съвест. Президентът Горге Иванов също каза, че няма да гласува. Според бившия премиер на Македония Владо Бучковски изходът от гласуването ще е неясен до последния момент.
 
Над 10 000 са наблюдателите на гласуването, от които почти 500 от ОССЕ, Световния македонски конгрес и САЩ.

Големите преименувания на държави в последните години