Георге Иванов
Георге Иванов / БГНЕС
Президентът на Република Македония призова за бойкот на референдума
99029
Президентът на Република Македония призова за бойкот на референдума
  • Президентът на Република Македония призова за бойкот на референдума
От трибуната на ООН президентът на Република Македония Георге Иванов призова за бойкот на референдума в неделя. На него избирателите трябва да одобрят или отхвърлят споразумението с Гърция за името Северна Македония, което открива пътя на страната към интеграция в НАТО и Европейския съюз. Пред Общото събрание на ООН Иванов нарече допитването "историческо самоубийство" и заяви категорично, че няма да отиде да гласува.

Македония отива на референдум на 30 септември
 
В речта си пред общото събрание на ООН Георге Иванов призова гражданите да се въздържат от гласуване на референдума в неделя и предупреди, че допитването може да превърне страната в полусуверенна държава.
 
Изявлението си Георге Иванов направи часове преди края на кампанията националното допитване. На него избирателите са призовани да одобрят или отхвърлят споразумението с Гърция, което открива пътя на страната към интеграция в НАТО и Европейския съюз. Последните социологически проучвания показват над 70% одобрение сред избирателите на промяната на името, но едва 58% казват, че са решили да гласуват. 

КС на Македония гледа жалба срещу референдума за името
 
Съгласно закона от полунощ в четвъртък започна 48-часовото предизборно мълчание, което не позволява агитация за референдума. В ефира на електронните медии и в печата продължава кампанията на ЦИК "Твоето мнение е твое право", стимулираща избирателната активност.